Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Potpisan je novi Kolektivni ugovor u Alstom Hrvatska d. o. o.

 

Karlovac,28.12.2016. Nakon četiri mjeseca pregovora u  Karlovcu je potpisan novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca u Alstom Hrvatska d.o.o. Kolektivni ugovor potpisali su direktor Damir Vranić sa strane tvrtke, a sa strane SMH-IS Stjepan Čurilović, glavni sindikalni povjerenik i Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik za sisačko-moslavačko-karlovačku regiju.  Posebna vrijednost ovog Kolektivnog ugovora je što je obnovljen i potpisan nakon restrukturiranja koje je uz kupnju dijela Alstoma na europskoj razini, pa tako i na razini lokacije Karlovačke vodio i na njemu insistirao GENERAL ELECTRIC.

Dakle, nakon, i još u dijelu provođenja restrukturiranja socijalni partneri našli su načina, volje i spremnosti sklopiti novi Kolektivni ugovor i tako zadržati dosadašnja prava, ali i ugovoriti viša prema dotadašnjoj dobroj praksi u toj tvrtki. Primjerice, uz sve najviše neoporezive iznose materijalnih prava poslodavac će isplatiti i 4000,00 kn božićnice, dok su otpremnine u slučaju pojedinačnog otkaza ugovorene na razini 10 plaća radnika, a to pravo  do sada nije bilo ugovoreno Kolektivnim ugovorom. Plaća radnika na razini najnižeg pojasa plaća ugovorena je od 4998,22 kn-8583,04 kn, a njihovo povećanje, kao i plaće u svim višim pojasevima plaća, će se temeljiti na performansama tvrtke i osobnom doprinosu svakog radnika.Ugovoren je i čitav niz pojedinosti, a vezane su uz smjenski rad, radno vrijeme, prekovremeni rad, povećanje plaće kad radnik radi na pr. na blagdane, prekovremeno i sl. 

Kolektivni ugovor je sklopljen na 5 godina, no svaka strana može pokrenuti pregovore. Posebno će sindikat pokrenuti pregovore u uvjetima kad se neće povećavati plaće temeljem performansi koje su procijenjene od matične kompanije ili osobnog doprinosa.

OSTALE NOVOSTI