Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Povećanjem plaća i primanja radnika pokušava se zaustaviti odlazak radnika iz Regije slavonsko-baranjske

U prvom polugodištu  ove godine  sve više trgovački društava ima značajnih problema sa nedostatkom radnika i zbog toga se u pregovorima koje vodi SMH-IS u većini trgovački društava povećava plaća. I poslodavci u nekim trgovačkim društvima isplaćuju značajnije stimulacije.

Tijekom prvog polugodišta 2018. godine a posebno u lipnju i srpnju odvijale su se značajne aktivnosti i pregovaralo se o kolektivnim ugovorima ili o njihovim izmjenama i dopunama. U 5 trgovačkih društava potpisani su kolektivni ugovori ili aneksi (dodaci) kolektivnim ugovorima koji su angažirali 20 sastanaka pregovaračkih odbora, a pregovori se vode u četiri trgovačka društava.  Sklopljeni kolektivni ugovori ili njihove izmjene i dopune su u  ĐĐ Kompenzatori, ĐĐ Strojna obrada, ĐĐ Grupa, ĐĐ Montaža, ĐĐ Aparati.

Važno je napomenuti da od dvadeset poslodavaca kod kojih SMH-IS ima učlanjene radnike na razini Regije slavonsko-baranjske sklopljeno je šesnaest kolektivnih ugovora. Od tih šesnaest kolektivnih ugovora njih četiri je sklopljeno na neodređeno vrijeme, dok se većina obnavlja svake tri godine.

Cilj svakih pregovora je još uvijek u Hrvatskoj povećanje primanja radnika. Za konstatirati je da se plaća u sklopljenim kolektivnim ugovorima povećala od 200,00 kn do 600,00 kn  preračunato u neto iznos. U kolektivnim ugovorima sklopljenim na neodređeno vrijeme u pravilu je ugovoreno povećanje plaća automatizmom tako da se temeljem tih ugovorenih podataka plaće korigiraju i povećavaju.

Pregovori se vode u Same Deutz Fahr Žetelice,Tang Nova Gradiška, ĐĐ Energetika i Infrastruktura, ĐĐ Industrijska rješenja.

Iako se plaća i ostala materijalna prava isplaćuje prema Pravilniku o radu kolege iz Altrad Limexa Donji Miholjac i Belišća iz Belišća uspjeli su u direktnim pregovorima sa poslodavcem povećati primanja radnika.

OSTALE NOVOSTI