Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Preuzimanje broda u Brodogradilištu 3. maj

Grci danas u 3. maju preuzimaju “Neptun Barcelonu”, evo što zapravo donosi ovaj posao

Danas primopredaja car-carriera u riječkom brodogradilištu »3. maj«

U riječkom brodogradilištu »3. maj« danas će se obaviti primopredaja broda za prijevoz automobila i kamiona grčkoj kompaniji Neptune Lines.

Grci, dakle, preuzimaju svoj novi brod, a državni proračun bit će puniji za nekoliko desetaka milijuna eura.

Točka je to na »i« posla koji je formalno započeo još u proljeće prošle godine, kada je Ministarstvo gospodarstva potpisalo s »3. majem« ugovor o završetku ove novogradnje koju je, podsjetimo, država preuzela u punopravno vlasništvo iz stečajne mase Uljanika po osnovi upisanih hipoteka za izdana, a potom i protestirana državna jamstva.

Brod je originalno bio ugovoren s norveškom kompanijom Siem i od svih zatečenih novogradnji, nakon raspada Uljanik grupe, bio je u najvećem stupnju gotovosti.

Treći maj je za završetak tog broda dobio državna jamstva za kredit u iznosu od 22 milijuna eura, a nakon neuspješnih pregovora s Norvežanima, Vlada je u ljeto prošle godine odlučila da će brod prodati na međunarodnom javnom pozivu koji je, spomenimo i to, izazvao popriličan interes kod brodarskih kompanija.

Rezultat tog Vladinog poteza i, očito, dobro pogođenog tajminga, jest da je na koncu stiglo pet obvezujućih ponuda te da je postignuta cijena, prema svim dostupnim informacijama, značajno nadmašila početnih 39 milijuna eura, za koliko se brod pustio u prodaju.

Na zahtjev samog kupca, službeno nikad nije objavljeno po kojoj je cijeni brod prodan Grcima, no u dobro upućenim krugovima navodi se da je riječ o iznosu većem od 50 milijuna eura.

Više na www.novilist.hr

 

OSTALE NOVOSTI