Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

PULSKO BRODOGRADILIŠTE ULJANIK IDE U STEČAJ!


Ročište o stečaju Uljanik Brodogradnje u Pazinu (M. MIJOŠEK)

Na današnjem stečajnom ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu, stečajni sudac Ivan Duić je već 20-ak minuta nakon početka dao zaključiti ročište. Obistinio se najgori scenarij – pulsko brodogradilište Uljanik ide u stečaj.

Trenutno je u pulskom brodogradilištu još 1.118 radnika te će svi oni pismenim putem dobiti otkaz, a stečaj će službeno biti objavljen za tri dana.

Inače, račun Uljanik Brodogradilišta je u neprekidnoj blokadi već 231 dan.

Sudac Dujić tako je postupio kao što je i najavio kada je odgodio zadnje ročište, jer je 24. travnja naglasio da će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran. 

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac naveo je kako je račun Uljanik Brodogradilišta u neprekidnoj blokadi 231 dan. Po najnovijim podacima Fine, račun je blokiran na iznos od 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika. 

Uljanik Brodogradilište trenutno ima 1.118 radnika, od čega njih 1.058 u Puli, a 60 u Rijeci. 

S današnjom je odlukom i jedna od najvažnijih članica Uljanik grupe završila u stečaju, nakon što su u proteklih oko mjesec dana stečajevi otvoreni nad četiri članice grupe – sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel. 

Krajem ovog tjedna, 17. svibnja treba se održati i ročište na kojem će se odlučivati hoće li se pokrenuti stečaj i krovne tvrtke grupe, Uljanika d.d. 

Za sve je te tvrtke, kao i za brodogradilište 3. maj, prijedloge za otvaranje stečaja podnijela Financijska agencija (Fina), a zbog blokade njihovih računa dulje od 120 dana. 

Za Uljanik Brodogradilište Fina je prijedlog za otvaranje stečaja podnijela krajem siječnja, zbog blokade računa koja je 21. siječnja iznosila 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište u tom je trenutku imalo 1.400 zaposlenih, no ta je brojka danas vjerojatno značajno manja, dok je dug vjerojatno veći.

Inače, do sada je ročište za Uljanik Brodogradilište bilo dva puta odgađano. Ročište je 24. travnja odgođeno zbog dolaska predstavnika kineskog China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), koji su krajem travnja i početkom svibnja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci, a još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj. 

izvor: Glas Istre

OSTALE NOVOSTI

One comment
  1. Brane Plavec

    Pozdrav kolegama u SMH!
    Znam nije lako, ali to je bolje od čekanja na platu koju radnici nisu primili več najmanje 7 meseci. Slično se dešavalo u Sloveniji sa svetskim firmama TAM, Metalna, TVT, TOMOS, EMO i još bi mogli nabrajati firme, koje bi danas imela oko 100 godina postojanja, žali bog, nema jih više a ljudi su našli kruh u drugim firmama. Želim vam svu sreču u životu i držite se prijatelji.
    Brane Plavec

Comments are closed.