Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Radnici Adriadiesela d.d. iz Karlovca prosvjedovali su 24.03.2014. godine pred Ministarstva gospodarstva

IMG_0028Radnici Adriadiesela d.d. iz Karlovca ostaju i dalje u štrajku do isplate drugog dijela plaće za prosinac 2013. godine.,

Radnici Adriadiesela započeli su štrajk 06.03.2014.g radi neisplate zarađenih plaća i to pola plaće za studeni 2013. godine i za prosinac 2013. godine za koji nije isplaćena cijela plaća. Postupak mirenja je proveden, no isto nije uspjelo  kao ni najavljeno restrukturiranje tog trgovačkog društva.

U međuvremenu je tj na dan 20.03.2014.g. isplaćena  plaća za studeni i pola plaće za prosinac 2013. g. kao i jedna naknada za  prijevoz na posao i s posla.

Neisplata plaća zapravo je posljedica nedovoljno ugovorenih poslova od strane Uprave i menadžmenta  čime se gomila negativni rezultat poslovanja. Stoga je u Ministarstvu gospodarstva (jer je država većinski vlasnik) zatražena i smjena Uprave.

Vlasnici, a to su Država RH, ULJANIK I JADRANSKA ULAGANJA nisu bili do sada spremni  dokapitalizirati tvrtku jer se očekuje sklapanje ugovora za novi posao sa Rusijom za 10 motora vrijednosti 30 milijuna eura, čime bi se osigurao posao u naredne tri godine.

Karlovačka banka ponudila je  suvlasnicima  Adriadiesela  preuzimanje upravljačkih prava nad tvrtkom još 6.03.2014. g, čime bi se spasila tvrtka i dvjestotinjak radnih mjesta. Do danas o tome nema očitovanja. Radnici i članovi SMH-IS su tražili od najvećeg vlasnika Države RH i nadležnog Ministarstva koordiniranje svih vlasnika na rješavanju navedenih gospodarskih problema tvrtke.

U Ministarstvu gospodarstva predstavnike SMH-IS primio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić,  zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić i predstavnici Centra za upravljanje državnom imovinom. IMG_0014

Zaključak je da se u što kraćem roku sazove sastanak ovlaštenih predstavnika svih vlasnika kako bi se dogovorili o načinu rješavanja gospodarskih problema tvrtke i o zadržavanju postojećih radnih mjesta. U protivnom moguće je da se nad poslodavcem otvori i stečaj.

Uprava društva je dužna iznaći rješenje za isplatu plaće do kraja ovog tjedna kako bi se prekinuo štrajk i počelo sa radom i pronalaženjem poslova  radi osiguranja stabilnosti  isplate plaća radnika.

Radnici i dalje ostaju u štrajku, a od vlasnika traže smjenu Uprave koja je tvrtku dovela u gubitak, zadužila je i već prethodno otpustila dio radnika.  Radnici smatraju da se Država kao vlasnik mora u svom interesu  i interesu radnika daleko više brinuti o poslovanju tvrtke, a radi zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta a ne gašenja tvrtke.

IMG_0069

OSTALE NOVOSTI