Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Radnici županjske tvornice kombajna zaslužuju veće plaće! Štrajk do ispunjenja zahtjeva!

Županja, 10.  siječnja 2019. – Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice, sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata, u štrajku su zbog zaštite i promicanja socijalnih prava. Traže povećanje svih razina plaća u skladu s Kolektivnim ugovorom i Aneksom  kolektivnog ugovora u iznosu 100 eura na vrijeme od jedne godine i povećanje osam posto na posebne uvjete rada.

Prema riječima predsjednika Štrajkaškog odbora Marka Ivkošića, radnici su ustrajni u svojim zahtjevima.

Potporu su im danas izrazili i predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik SMH-IS-a Siniša Kosić sa suradnicima. Podržali su ih i brojni radnici iz tvornica u okruženju, te vinkovačke Špačve.

– Zahtjev nije nerazuman, nije zahtjev koji može ugroziti interes poslodavca. Povećanje može samo djelomično ublažiti niske plaće radnika, ustvrdio je predsjednikSSSH Mladen Novosel na konferenciji za novinare organiziranoj pred ulazom u tvornicu, a u prisutnosti radnika u štrajku. Poručio je kako je plaća od 2.800 do 4.000 kuna neto plaća s kojom radnici ne mogu preživjeti, prehraniti svoju obitelj.

– Ovi radnici zaslužuju daleko veće plaće od spomenutih. Neka svi političari, koji su obilazili tvornicu skupljajući političke bodove, dođu i sada i pitaju radnike kolika im je stvarna plaća, neka im dođu dati podršku, zaključio je.

– Plaće županjske tvornice kombajna posljednjih su devet godina rasle devet posto, a produktivnost je povećana 100 posto. Mogućnosti da se udovolji zahtjevima radnika ima, a minimalne plaće uzrok su odlaska kvalitetnog kadra iz tvornice, dodao je predsjednik SMH-IS-a Siniša Kosić, izražavajući nadu kako će poslodavačka strana što prije kontaktirati sindikalnu s konkretnim prijedlogom o kojemu se može raspravljati.

Iz medija:

Štrajk u Županji: ‘Nećemo odustati dok nam se zahtjevi ne ispune’ _vecernji.hr

Radnici Same Deutz Fahr Žetelice Županja ne odustaju od štrajka _tportal.hr

Štrajk u Slavoniji: ‘Svi radnici imaju minimalne plaće. Čak i iskusni tokari i bravari’   _vijesti.rtl.hr

Radnici županjske tvornice kombajna nastavljaju štrajk za veće plaće _radio.hrt.hr

Same Deutz Fahre Žetelice drugi dan u štrajku _vktv.tv

NE ŽELE BITI PODCIJENJENI I POTPLAĆENI Radnici SDF Žetelica u štrajku, hoće veće plaće _zupanjac.net

Radnici SDF Žetelica u štrajku, hoće veće plaće _glas-slavonije.hr

 

IZVOR: sssh.hr

OSTALE NOVOSTI