Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

Regionalno povjereništvo regije Sjeverozapadna Hrvatska održalo je 11. sjednicu u Križevcima

Jedanaesta sjednice Regionalnog povjereništva regije Sjeverozapadna Hrvatska, održana je dana 19. 04. 2013. godine u Križevcima sa slijedećim.

Na sjednici se raspravljalo o:

  1. Stanje u poduzećima Regije,
  2. Analiza prihoda i rashoda Regije II za 1. – 12. mjesec 2012.,
  3. Informacija o održavanju seminara u 2013. godini,
  4. Informacija o aktivnostima SMH-IS i SSSH,
  5. Ostalim pitanjima i prijedlozima.

Kao gost na sjednici  sudjelovao je pomoćnik predsjednika SMH-IS kolega Davor Šmuljić.

R-2-Slika1Pod točkom 1. dnevnog reda Glavni su sindikalni povjerenici iznijeli  kakvo je trenutno stanje u poduzećima iz kojih dolaze.

Iz samog izlaganja povjerenika i dobivenih podataka na terenu vidljivo je da je prisutan manjak poslova i to  u poduzećima Armko  , Dekor, Česma-usluge, Oprema strojevi . Sporazumi o umanjenju plaće u   ZM- Metalu i Dekoru  još su na snazi, a i dalje su  prisutni problemi u poduzeću Ljevaonica d.d. – Bjelovar koja je u pred stečajnoj nagodbi te se kašnjenja plaća nastavlja, kao i skidanje a ne uplaćivanje sindikalne članarine prema SMH-IS. Naprijed spomenuti problem sa neisplatom plaća prisutan je i u poduzeću Metalprodukt – Šandrovac, koje je isto tako u pred stečajnoj nagodbi.

Prva faza reorganizacije RŽV Bjelovar je završena, društvo je pripojeno RŽV Čakovec pri čemu je iskazan višak od 90 radnika, koji su dobili stimulativne otpremnine kod odlaska iz poduzeća.

Pod točkom 2. dnevnog reda izvršena je analiza prihoda i rashoda za 1. – 12. mjesec 2012. sa Regije II iz čega je razvidno slijedeće ;

–         da su prihodi regije 3% ispod plana

–         da su ukopni prihodi regije na nivou prošlo godišnjih  ( jer se u izvještaju ne vide uplate zaostale članarine u iznosu od cca. 16.000 kuna ).

–         da je prisutan pad članstva od 9%

Pod 3. točkom  dnevnog reda  dana je kratka informacija oko održavanja seminara za  , sindikalne povjerenike i povjerenike ZNR u Daruvarskim Toplicama dana 24. i 25. 04. 2013. Seminar za Radnička vijeća  će biti održan  u 2013. godini prema planu i dinamici dogovorenoj u SMH-IS.

Pod točkom 4. dnevnog reda dana je informacija o trenutnim aktivnostima SMH-IS i SSSH, odnosno o pripremama za održavanje velikog javnog prosvjeda 1. Svibnja na trgu Bana Jelačića ,zbog toga što Vlada RH kreće u promjene Zakona o radu i daljnje smanjivanje radničkih prava te se ne vidi izlaz iz krize koja traje već 5 godina.

R-2-Slika2Glavni teret krize nose najniži slojevi društva odnosno radnici, te se sve više narušava odnos između radnih i socijalnih prava i kapitala.

Pod točkom 5. dnevnog reda donijeta je odluka da se ide u organizaciju VII. Sportskih susreta regije II, zatim je uručena nagrada Metalac godine kolegi Nikoli Cukovečkom kao i dar zbog odlaska u mirovinu kolegi Milanu Buzini, te je dogovoreno da će se 13. sjednica Regije II održati u Krapini u 9. mjesecu.

 

OSTALE NOVOSTI