Loading...
Vijesti

Rijeka i metalci brane «3.maj»

Rijeka, 22. listopada 2009.- Oko 3000 radnika riječkoga škvera, BI «3.maj», zajedno s umirovljenim radnicima, braniteljima, građanima…okupilo se jučer popodne  na parkiralištu ispred samačkog hotela «3.maja» na Kantridi. Brodogradnja je jedina strateška grana u Hrvatskoj i padne li «3.maj», past će i sva ostala hrvatska brodogradilišta, poruka je koju je sa besprijekorno organiziranog sindikalnog prosvjednog skupa uputio Vedran Dragičević, v.d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske.
-Ako propadnu brodogradilišta, propast će i više od 100.000 hrvatskih metalaca. Mi to nećemo dopustiti. Izaći ćemo na ulice i pokazati gospodi iz Vlade da mi svoje plaće ne dobivamo iz državnog proračuna, nego ih zaslužujemo radom. Svi ćemo biti skupa, Pula, Rijeka, Split, Trogir, moraju biti zajedno,  jer ako padne jedan, padamo svi. Hrvatski metalac , tokar, bravar, zavarivač neće prodavati sladoled turistima nego raditi svoj posao u brodogradilištu – poručio je Vedran Dragičević, često prekidan povicima odobravanja i pljeskom.
 -Mi moramo sa ovoga mjesta uputiti poruku izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, lokalnoj upravi i samoupravi, kako mi ne tražimo pomoć, nego zahtijevamo i tražimo , jer ovo nisu stvarali ovi koji su na vlasti, nego naši djedovi. U ime naše budućnosti , domovine i voljenog grada , zahtijevamo od gospode na vlasti: probudite se, slušajte naš glas! Današnji skup pokazuje da se ne mora bojati za svoju sudbinu onaj  tko traži pravo na dostojanstvo , na život svoje obitelji, i zato tražimo opstojnost «3.maja»- poručio je Ivan Tomac, potpredsjednik SSSH za sektor gospodarstva.
           
Glavni sindikalni povjerenik SMH u «3.maju» Juraj Šoljić, koji je sa svojim suradnicima organizirao skup, osvrnuo se na privatizaciju:       
-Prvi krug privatizacije bio je pravi fijasko, a u drugi nas brže bolje guraju. Umjesto da ga odgodi kako bi se brodogradilišta pripremila, što Vlada radi-poseže za onim  što još imamo, a to je pomorsko dobro i atraktivno zemljište, kako bi novim vlasnicima omogućili da se na njega uknjiže ili  da ga stave pod hipoteku.
           
Sindikalnom uhu bila je milina slušati 29-godišnjeg Krešu Jelića, zamjenika glavnog sindikalnog povjerenika, zaposlenog u transportu «3.maja», koji je svojom iskrenošću mnogima natjerao suze na oči. Nije ih krila ni Jadranka Tomašić, regionalna povjerenica SSSH u Rijeci:
-Do sada smo izgubili mnogo, ali nismo izgubili i razum. Bez nas se ništa neće moći, bez čovjeka je čitava priča bespredmetna. I nije slučajno što je trećemajski simbol baš statua čovjeka brodograditelja , koji u svojim rukama nosi brod. Učinit ćemo sve da naš čovjek, naš brodograditelj, taj brod u svojim rukama drži i u buduće.
-Zahtijevamo od Vlade žurnu isplatu plaća za rujan 2009. godine; sredstva za nabavu najnužnijeg materijala za normalno odvijanje procesa rada u brodogradilištu; u idućih deset dana, ali ne dulje od 1. studenoga 2009. godine, riješiti  financiranje gradnje četiri tankera za domaće brodare- minimum je zahtjeva Sindikata metalaca Hrvatske, naglasio je u svojem govoru Branko Kužet, regionalni povjerenik SMH.        

U protivnom, Kužet je najavio nastavak sindikalne borbe.

GALERIJA SLIKA

 

OSTALE NOVOSTI