Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Sastanak sa strateškim partnerom Grupe ULJANIK u 3.MAJ-u

Rijeka, 10.04.2018.g. U Rijeci u 3.MAJ-u održan je sastanak sa strateškim partnerom Grupe ULJANIK i sindikata

Kermas ulaganja zastupali su Danko Končar s Nenadom Končarom, Matom Markanovićem, Krešom Raguzom i suradnicima.

Iz SMH-IS sastanku su prisustvovali Damir Bačinović, regionalni povjerenik Regije primorsko-goranske, Juraj Šoljić glavni sindikalni povjerenik i koordinator sindikalnih podružnica 3.MAJ-a, Mladen Bučar predsjednik Sindikata 3.MAJ i Elvis Dizdarević sindikalni povjerenik SIKD-a.

Danko Končar izvijestio je o namjeri zadržavanja brodogradnje kao djelatnosti u Rijeci, programu restrukturiranja i viziji nove Grupacije koja sadrži objedinjavanje brodogradilišta. Uz temu oko 3.MAJ-a govorilo se o Strojogradnji tj. MID-u, o vlasništvu dionica Brodogradilišta „V.Lenca“, kao i mogućem ulasku Grupacije Fincantieria u dio vlasništva 3.MAJ Brodogradilište. Posebno se govorilo o trenutnom stanju u 3.MAJ-u, povratu pozajmica, nedostatku materijala, odlasku kadrova, plaći Kolektivnom ugovoru i daljnjoj komunikaciji.

Nakon sastanka date su izjave za medije koje prenosimo:

www.novilist.hr

Uza svu volju i želju gospodina Končara da pomogne, činjenica je da je teško pratiti ovako velik sustav kao što je Uljanik Grupa. Naš sindikat već je pozdravio naznaku i interes koji za »3. maj« iskazuje europski brodograđevni lider, talijanski Fincantieri, jer je to u ovom trenutku jedina garancija da će ovo brodogradilište nastaviti poslovati.

Sve ostalo je vrlo neizvjesno za budućnost »3. maja« koji više nema drugu šansu jer je sa svojim procesom restrukturiranja završio, poručio je nakon sastanka u riječkom brodogradilištu regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske_industrijskog sindikata Damir Bačinović, ocjenjujući kako je susret i razgovor s Dankom Končarom bio »konstruktivan i otvoren«, ali i da je na ovom strateškom partneru Uljanika sada velika odgovornost.

www.hrt.radiorijeka.hr

Opstanak brodogradnje u Rijeci nije upitan, rekao je Danko Končar, vlasnik Kermas ulaganja i novi strateški partner Uljanika, nakon današnjeg razgovora s Upravom i sindikatima u riječkom 3. maju. Prioritet je isplata dobavljača, a otvoren je i za pregovore s mogućim partnerima.

Danko Končar rekao je kako je prioritet isplata dobavljača te kako je otvoren za razgovore s mogućim novim partnerom, najvjerojatnije talijanskim brodogradilištem Fincantieri, koje je iskazalo interes za riječki 3. maj. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske -Industrijskog sindikata u 3. maju Juraj Šoljić rekao je kako su dobro došle sve ponude koje podrazumijevaju nastavak gradnje brodova.

U “3. maju” trenutno zbog nedostatka materijala kasne sve započete gradnje brodova, dobavljačima nisu isplaćena potraživanja, a kooperanti zbog nenaplaćenih dugova svojim radnicima isplaćuju samo dio plaće. Končar je najavio spajanje djelatnosti pulskog, riječkog i trogirskog brodogradilišta, a sva tri su u dugovima.

“Nažalost, to je istina”, kaže Končar koji ipak smatra da će se u zajedništvu postići racionalizacija radnog procesa. “Može se, recimo, objediniti projektne kapacitete, jer je danas svejedno gdje projektant sjedi. S tim treba početi”, rekao je Končar.

Ističe kako škverska djelatnost, gradnja brodova, nema alternative u 3. maju, ali ni u Uljaniku i Brodotrogiru. “A što se tiče Fincantieria, ili nekog trećeg, odnosno europskog partnera, mi smo, kad smo davali ponudu, naglasili da Hrvatska mora tražiti partnere u Europi i da brodogradnja mora postati europska priča. Mi pokušavamo ići u tom pravcu”, rekao je Končar.

Očekuju da Fincantieri, čiji su predstavnici za sutra najavili ponovni dolazak u 3. maj, u sljedeća dva-tri tjedna izađe sa svojom ponudom. Hoće li to biti ponuda za 87 posto dionica koliko ih Uljanik ima u 3. maju, ili manje, tek treba vidjeti. Za restrukturiranje Uljanik grupe očekuje financijsku potporu banaka i Vlade. “Revitalizacija brodogradnje i postavljanje na zdrave temelje na kojima će se stvarati neka dobit, znači i vraćanje duga državi”, rekao je Končar.

Na pitanje koliko će to koštati, kaže: “Poprilično. O stotinama milijuna eura govorimo.” A na upit o njegovom financijskom interesu ističe da početak priče nije u financijama, već u poslovnoj suradnji s finskim partnerom. “On već tri četvrtine broda gradi kod nas, a ima izgleda za nove poslove, koje tehnički nije bilo moguće izvesti u Trogiru. Ali kad se pojavila mogućnost s Uljanikom, koji ima te tehničke mogućnosti, odlučili smo se za kupovinu”, priča Končar te dodaje da, kad je novac u pitanju, računa i na formiranje jamstvenog fonda koji je najavila ministrica Martina Dalić.

“I HBOR ima program financiranja kupca na dvanaest godina s 80 posto. Postoji niz mehanizama koji se mogu koristiti” , rekao je Končar.

Povjerenik Sindikata metalaca Juraj Šoljić pozitivno ocjenjuje Končarov nastupni posjet 3. maju. “Bitno je da se vrate pozajmice, da se plate dobavljači i kooperanti, ali i da se dovede novi posao koji će jamčiti brodograđevnu djelatnost i posao radnicima 3. maja”, rekao je Šoljić.

Povrat Uljanikovih pozajmica, a, podsjetimo, riječ je o 523 milijuna kuna koje su iz 3. maja prebačene na račune tvrtki unutar Uljanik grupe, bio bi znatan financijski poticaj. “Da je 3. maj raspolagao tim novcem, ne bi došao u ove probleme, nego bi sam sebi tražio strateškog partnera. I to dobrog”, rekao je Šoljić.

OSTALE NOVOSTI