Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Seminar za članove radničkih vijeća, sindikalne povjerenike i sindikalne povjerenike u funkciji radničkog vijeća kao i članove nadzornog odbora predstavnika radnika za regiju Dalmacija

U hotelu Medena u Segetu Donjem od 04-05. listopada 2012. godine održan je seminar za članove radničkih vijeća, sindikalne povjerenike i sindikalne povjerenike u funkciji radničkog vijeća kao i članove nadzornog odbora predstavnika radnika za regiju Dalmacija.

 Teme seminara bile su povezane i odnosile su se na ukupno poboljšanje rada i djelovanja radničkih predstavnika. Teme koje su bile obrađene su: Zakon o kriterijima  za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti  za kolektivno pregovaranje, Politička ekonomija i industrijska politika, Financijski pokazatelji u tvrtkama i što oni pokazuju, Radničko dioničarstvo-ESOP, Poboljšanje rada  sindikata i radničkog vijeća kod poslodavca ili u tvrtkama – radionica, Uloga radničkog vijeća u  zbrinjavanju viška radnika.

Predavači i moderatori su bili Mato Lalić, Vesna Mlinarić i Davor Šmuljić. Organizacija ovog zahtjevnog seminara povjerena je regionalnom povjereniku regije za koje je seminar organiziran Jošku Franiću.

Posebno treba naglasiti ulogu i značaj Zaklade „Friedrich Ebert“ koja je financijski pomogla u organizaciji ovog značajnog seminara. Nositelj aktivnosti od strane spomenute Zaklade bio je Tomislav Kozina –voditelj projekta.

Sudionicima seminara na početku rada obratio se i predsjednik Vedran Dragičević koji je govorio o ostvarivanju zahtjeva SMH-IS strankama prije parlamentarnih izbora od strane ove Vlade koja djeluje nešto manje od godinu dana.

Svi sudionici su bili iznimno zainteresirani za teme unatoč činjenici što je program rada bio obiman i sa mnogo tema u okviru kojih su predavači morali ipak odabrati najvažnije.

U evaluaciji seminara, naglašena je potreba trajnog i brojnijeg obrazovanja radničkih predstavnika. Također je naglašena potreba daljnjeg treninga i radionica o istim temama. Međutim, sudionici su i zahtijevali da se više pozornosti posveti realizaciji zahtjeva koji dolaze iz sindikalnih podružnica, a potrebno ih je realizirati na višoj razini tj. ili na razini SMH-IS ili na razini SSSH. To se posebno odnosi na propise koji se mijenjaju na štetu radnika.

OSTALE NOVOSTI