Loading...
Vijesti

Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata danas slavi 122. rođendan

122-web-2Predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević sa suradnicima čestita svim metalkama i metalcima 122. rođendan.

Poštovane kolegice i kolege metalci, podsjećajući se na prve dane ovog Sindikata ne treba se zanositi iluzijama da će se sva radnička prava iz rada i po osnovi rada moći ostvariti samo pregovorima, možda će ponekad trebati preslikati dio ove povijesti i u današnjicu, a radi opstanka-zaštite postojećih prava ili ostvarenja novih. Stoga se valja uvijek koristiti bogatim iskustvom naših članova radnika metalaca.

Iz knjige soljeće sindikata metalaca Hrvatske

Nakon uspješnog okončanja tarifnoga pokreta zagrebačkih bravarskih radnika , zagrebački kovinari osjećaju sve veću potrebu izgradnje svoje vlastite sindikalne organizacije, a nosioci te ideje su bravari. Oni su 12.11.1893. godine imali radni dogovor o uspostavljanju i učvršćivanju sindikalne organizacije. Na ovom je sastanku zaključeno da se i ostale kovinare nastoji privući u organizaciju.

Jednom posijano sjeme ideje o zajedničkoj sindikalnoj organizaciji našlo je pogodno tlo među radnicima kovinarima, pa su već 11. ožujka 1894. godine kovinarski radnici održali javnu skupštinu u restauraciji  „Kolo“ u Zagrebu, na kojoj su sudjelovali kovinari raznih struka.

Na skupštini su usvojili rezoluciju kojom se traži da se u Zagrebu ustroji zajednica radnika kovina, te da se izrade pravila koja će se podnijeti na odobrenje narednoj skupštini, a zatim predati na odobrenje vladi. Rezolucija je oduševljeno i jednoglasno prihvaćena

Pravilima se utemeljuje Društvo kojega čine odsjeci pojedinih obrtnih struka. Svaki bi odsjek štitio interese svoje struke. Svi se bore za zajedničke osnovne ciljeve:

-stan, -jednako podučavanje za svaku struku, -zajednička knjižnica i čitaonica, -zajednička organiziclja traženja i priskrbljivanja posla (namjestbeni odsjek) . Uz ovo prihvaćeno je načelo da društvo, osim stručne, osigura i zaštitu političkih interesa radnika.

Naziv je „Društvo za štićenje i unapređivanje interesa radnika“

Opisani događaj prije jednog stoljeća (ll. ožujka 1894.) utemeljio je i budući sindikat hrvatskih metalskih radnika. Iako u ono vrijeme još postoje zabrane sindikata u Hrvatskoj, pravila Društva svjedoče o njegovom sindikalnom karakteru. Osobito su važne odredbe po kojima je to savez koji okuplja sve kovinske struke i da djeluje na nacionalnoj razini.

ČESTITAMO 122. ROĐENDAN!

OSTALE NOVOSTI

One comment
  1. Šverko

    Tako stari,a ipak vitalni,dobri i kvalitetni.To može samo Sindikat Metalaca Hrvatske-industrijski sindikat, pitam se samo što čekaju ostali da ne prepoznaju ono "industrijski" i priključe nam se "u paketu" čim prije da stvarno Zajedno budemo jači,veći,brojniji i još učinkovitiji.

Comments are closed.