Loading...
Vijesti

Sindikati Jugoistočne Regije važan su kotač u razvoju socijalne Europe

U Zagrebu je 03.-04.05.2012. godine održana Zaključna Konferencija Zajedničkog projekta ICEM-a, EMCEF-a, IMF-a, EMF-a, IUF-a i EFFAT-a za organizacijski razvoj sindikata jugoistočne Europe- zaključci i perspektive. Na dvodnevnom sastanku izvršena je analiza do sada učinjenog i određene perspektive za nastavak idućeg projekta. Sudionici Konferencije su bili sindikati koji su sudjelovali u projektima koji su bili vođeni od osoba i Europskih sindikata koji su dali potporu pojedinim projektima. O tome je najviše govorio voditelj tog ureda Mato Lalić koji je analizirajući rad između ostalog ustvrdio da je od 1997. godine kad je Ured u Zagrebu otvoren u njegovoj organizaciji održano 428 aktivnosti tj projekata za različite sindikate koji su sudjelovali u tim projektima, da je u projektima sudjelovalo 10136 sudionika, tj sindikalnih aktivista i da je od toga sudjelovalo 31,12% kolegica sindikalnih aktivistica iako je cilj bio 33%. U raznim projektima sudjelovali su slijedeći sindikati: Hrvatska:EKN, SMH-IS, STUH; Makedonija:AGROSINDIKAT, SGIP, SIER;

Srbija:   GS HNER Nezavisnost, GS PUT Nezavisnost, Industrijski sindikat Srbije, Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Srbije čiji su predstavnici bili prisutni i na ovoj Konferenciji. Osim predstavnika sindikata u Projektu Konferenciji su bili prisutni: Roland Feicht, jer je Zaklada „Friedrich Ebert“ podržavala projekte , Jačim Milunovič član projektnog tima , Anne-Marie Mureau – IMF, zadužena za Jugoistočnu regiju , Harald Wiedenhofer generalni tajnik EFAT-a , Klaus Jessolat aktivni predavač projekta i predstavnik NGG-a, Corinna Zierold- ured EMF-a , Michael Wolters generelni tajnik EMCF, Jochen Tholen, Institut za rad i ekonomiju/Bremen, aktivni sudionik projekata. Također je Konferenciji prisustvovala i Teuta Krilić koja će u nastavku voditi Ured u Zagrebu budući da Mato Lalić s krajem polugodišta ove godine odlazi u mirovinu, pa je to ujedno bila i prigoda zahvaliti Mati Laliću za doprinos razvoju sindikata u Jugoistočnoj Europi.

SMH-IS bio je u Projekt uključen samo dvije godine. Konferenciji su bili prisutni ispred SMH-IS Josip Juričić, regionalni povjerenik Zagrebačke regije i Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika.

Održane su i dvije radionice i to: Prva – o do sada učinjenom sa stajališta svakog sindikata i radne grupe koje su radile u radionicama; Drugo-potrebe i razvoj projekata u idućem razdoblju.

Posebno je važno naglasiti da su za buduće razdoblje naglašene od gotovo svih sudionika slijedeće aktivnosti: 1. Učlanjivanje novih članova i time jačanje kapaciteta sindikata; 2. Udruživanje i povezivanje srodnih sindikata; 3. Financijska stabilnost i trošenje članarine za sindikalne aktivnosti, a ne za dijelom i socijalne potrebe; 4. Regionalizacija sindikata kako bi se sindikat i aktivnosti približile članu.Za ostvarivanje tih ciljeva potrebna je stručna i financijska potpora pa se i Zaklada „Friedrich Ebert“ obvezala na praćenje tih projekata.

Konferencija je završila porukom kako je „socijalna Europa ugrožena“ posebno ako sindikati na ovim prostorima slabe i time dozvoljavaju prednost kapitalu nad radom. Stoga su i sindikati ove Jugoistočne Regije važan kotač u razvoju socijalne Europe.

OSTALE NOVOSTI