Loading...
Vijesti

Sindikati kroz svoju povjerenu im društvenu ulogu moraju se izboriti za jasne zakone temeljem kojih će biti lakše i jednostavnije štititi prava radnika na radnom mjestu temeljna je poruka održane konferencije

DSC00883U Beogradu je 14. lipnja 2016. godine održana konferencija iz projekta kojega je nositelj SMH-IS, a partneri su niže navedeni po zemljama. Projekt se financira iz sredstava Europske unije, a nosi naziv:  „Upoznajte svoja prava, budite na dobrom putu prema stvaranju svoje budućnosti! Utjecaj na procese donošenja odluka u metalskoj industriji na način da se upoznaju i primjenjuju nacionalni zakonski propisi i regulative EU, te instrumenti i politike”

Partneri u projektu su:

Bildungswerk der Sächsischen Wirtschaft gGmbH  (BSW) – Njemačka

Samostalni Sindikat Metalaca Srbije  (SSMS)– Srbija

Syndical Federation of Machinebuilders and Metalworkers (SFMM Podkrepa) – Bugarska

Confederazione Generale Italiana del Lavoro Lombardia (CGIL Lombardia) – Italija

Sindikat Elektrostrojarske Industrije (Związek Zawodowy Przemysłu Elektromaszynowego)  ZZPE – Poljska.

DSC00885Glavni cilj projekta je razmjena iskustava i proširenje znanja i sposobnosti predstavnika radnika metalskog sektora iz šest izabranih država (pet država članica EU – Njemačka, Italija, Poljska, Bugarska, Hrvatska i jedna država kandidat – Srbija).

Sudionici projekta će proširiti svoja znanja o europskim i nacionalnim propisima vezanim za sudjelovanje radnika u procesu donošenja odluka u tvrtkama, dakle kod poslodavaca, na nacionalnoj i međunarodnoj razini (smjernica 2009/38/EZ, 2001/86/EZ, 2003/72/EZ, 2002/14 /EZ) što će omogućiti aktivniju ulogu i veći utjecaj na proces donošenja odluka u njihovim tvrtkama.

Jačanje predstavnika radnika će povećati njihov pristup informacijama i tako će omogućiti neposredan utjecaj na aktivnosti koje  poslodavac poduzima u konkretnoj tvrtki. To ima značenje posebno u kontekstu ekonomske krize i restrukturiranju tvrtki na nacionalnoj i europskoj razini kojoj je bila sudionik europska metalska industrija u nekoliko posljednjih godina.

DSC00858Dobro informirani radnici s odgovarajućim vještinama i znanjem mogu sudjelovati u nalaženju učinkovitih rješenja, kada njihova tvrtka ima gospodarske probleme ali i u svakodnevnim aktivnostima vezanim za zaštitu radnika na radnom mjestu.

U ožujku ove godine održan je sastanak stručnog tima koji je bio sastavljen od po jednog stručnjaka iz svake zemlje partnera. Stručni tim se suglasio da se provede istraživanje temeljem anketnog upitnika koji je povezan s propisima zemlje partnera u projektu. To je i učinjeno, a rezultati istraživanja prikazani su i komentirani na ovoj konferenciji.DSC_0232

Globalni zaključci konferencije, a koji su kroz prezentacije dobili potvrdu su:

Svi predstavnici u projektu žele što bolje zaštititi prava radnika na radnom mjestu, a i što čine svakodnevno ovisno o propisima države i razvoju primarno bipartitnog socijalnog dijaloga.  Da bi to postigli potreban je stvarni socijalni dijalog ali prije svega precizni propisi kojima je socijalni dijalog određen kao  obveza, a ne izbor ali i prava radnika koja su precizno definirana temeljnim zakonima i propisima, a čiju primjenu nadziru radnička vijeća ili sindikalne organizacije država partnera u projektu. Također je opet naglašena potreba,  a prema propisima Hrvatske, za radnim sudovima koji moraju u slučaju pokrenutih sudskih sporova brže reagirati u zaštiti prava radnika. No, ipak je temeljna poruka ovoga skupa da se sindikati kroz svoju povjerenu im društvenu ulogu moraju izboriti za jasne zakone  temeljem kojih će biti lakše i jednostavnije štititi prava radnika, jer kad zakon stupi u primjenu gotovo je nemoguće u socijalnom dijalogu značajnije utjecati u podizanju razine zaštite radnika na radnom mjestu.

Na ovoj konferenciji su iz SMH-IS osim osoba zaduženih za provođenje projekta: Vedran Dragičević, Vesna Mlinarić, Đuro Puškadija i Mirjana Galić  sudjelovali i kolege: Mario Vidiček, predsjednik radničkog vijeća OMCO Hum na Sutli, Tomislav Car, predsjednik radničkog vijeća ALSTOM HRVATSKA –GE Karlovac, Viktor Brajko predsjednik radničkog vijeća Bilfinger Đuro Đaković Montaža, Slavonski Brod.  Kolege su ujedno i punopravni članovi europskih radničkih vijeća. U radu konferencije sudjelovao je Davor Šmuljić, pomoćnik predsjednika za pravna pitanja SMH-IS.

Prema aktivnostima propisanim u projektu slijedeće radionice će se održati u Bugarskoj u drugoj polovini rujna mjeseca ove godine.

DSC00850

20160614_130138

OSTALE NOVOSTI