Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeRegija - Jadranska HrvatskaVijesti

Sindikati Uljanik Grupe: Ako se želi održati brodogradnja moraju se osigurati plaće radnicima

Rijeka, 9. siječnja 2019. – Radi razmatranja kako zajedničkim koordiniranim aktivnostima pokušati razriješiti isplatu plaća radnika brodogradilišta Uljanik i 3. maj u siječnju, te kako se pripremiti za opcije koje slijede do kraja mjeseca, u Teritorijalnom uredu SSSH u Rijeci je održan sastanak predstavnika SSSH i svih sindikata koji djeluju u Uljanik Grupi. Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon sastanka, sindikalna strana će prema upravama uputiti hitne zahtjeve za isplatama  plaća radnicima, najkasnije do 14. siječnja. U slučaju izostanka pozitivnog odgovora zatražit će održavanje zajedničkog sastanka predstavnika svih sindikata Uljanik Grupe, uprava društava, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija u Ministarstvu gospodarstva.

Sindikati su izrazili nezadovoljstvo Vladom RH, koja je tijekom cijelog postupka, kako reče predsjednikSSSH Mladen Novosel, neovisno što je tijekom ljeta osigurala dvije plaće, činila sve da ne učini ništa, posebice ministar gospodarstva Horvat, koji svakodnevno govori kako mu je stečaj zadnja opcija. A što reći kada je brodogradilište 3. maj već u postupku predstečaja!

– Očekujemo realizaciju svih njihovih napora koje spominju, napomenuo je predsjednik SSSH, dodavši kako radnici ne mogu do kraja mjeseca čekati strateške partnere, rješenja za brodogradilišta, bez novca.

– Ako se želi održati brodogradnja moraju se osigurati plaće radnicima, ustvrdio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Siniša Kosić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnostima realizacije planova, s obzirom na izjave predstavnika Vlade kako više nema financijske pomoći brodogradilištima, predsjednik SSSH se osvrnuo na protekle procese restrukturiranja drugih hrvatskih brodogradilišta ustvrdivši kako u svima, u pravilu, nikada nije podvučena crta, podnesen izvještaj za što su vlade davale novce, te jesu li uprave, koje su vlade postavljale, dobro iskoristile te novce, kao i zašto restrukturiranja nisu uspjela.

– Netko je davno trebao dati odgovore na to, netko je trebao biti odgovoran. Radnici su najmanje odgovorni. Ali netko tko je upravljao brodogradilištima, netko tko je postavljao uprave odgovoran je za sve što je bilo. Ako aktualna Vlada, čije su prethodnice u tome svemu sudjelovale od početka samostalnosti Hrvatske, više ne želi sudjelovati treba to jasno reći, rekao je Mladen Novosel, ponovivši kako se, ako je ikome u interesu nastavak proizvodnje u brodogradilištima, to ne može bez radnika, a za to im treba isplatiti plaće.

Sve daljnje aktivnosti sindikati će dogovoriti nakon saznanja što uprave društava i Vlada misle, mogu i žele učiniti sa sudbinom brodograđevne industrije u Rijeci i Puli. Cilj je radnika bio i ostaje nastavak proizvodnje brodova u bilo kakvom obliku.
Iz medija:

Sindikati: Nužno isplatiti plaće radnicima Uljanik grupe _tportal.hr

Fotogalerija _pixell.hr

Fotogalerija _cropix.hr

Izvor: sssh.hr

OSTALE NOVOSTI