Loading...
Vijesti

Skinuti zabranu ugovaranja novih poslova brodogradilištima!

prenosimo sa stranica www.sssh.hr

Split, 14. siječnja 2011. (vecernji.hr) – Odbor hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata uputio je apel hrvatskim pregovaračima da u Bruxellesu izbore skidanje zabrane ugovaranja novih poslova. Predsjednik tog odbora Juraj Šoljić traži, u ime više od 13 tisuća zaposlenih u brodogradilištima i oko 35 tisuća radnika vezanih za škverove, da Vlada idućeg tjedna primi sindikaliste i obavijesti ih o rezultatima sastanka s Europskom komisijom.
– Brodosplit je trenutno u najtežoj situaciji. Prazni su navozi i hale. U posljednje dvije godine ugovoren je samo jedan brod, a radnici su poslani na godišnji odmor – upozorava Joško Franić, glavni povjerenik SMH-IS u splitskom škveru.
Nervoza među splitskim brodograditeljima sve je veća. Boje se za golu egzistenciju.
– U posljednja dva tjedna pritišću nas iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i uprave Brodosplita zbog toga što smo za 20. siječnja najavili veliki prosvjed na rivi. Nemamo nikakva saznanja postoje li kakvi predugovori za nove poslove. Ako ne bude novih ugovora, potkraj siječnja bit će veliki prosvjed na rivi – poručio je Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS.
Odbor hrvatske brodogradnje SMH traži hitno skidanje zabrane ugovaranja novih poslova i potpisivanje ugovora.
– Ako uprave škverova nemaju pripremljene ugovore u ladicama, onda Vlada zajedno s njima može otići – izjavio je Juraj Šoljić.

Sindikalni čelnici SMH traže od Vlade hitno donošenje strategije razvoja brodograđevne industrije i odgodu privatizacije jer ponuđači nisu ponudili prihvatljive ponude. Privatizacija se provodi u vrijeme koje nije dobro. Trebalo je najprije škverove restrukturirati pa tek onda raspisati natječaje za privatizaciju.

OSTALE NOVOSTI