Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

Sklopljen je prvi Kolektivni ugovor u RIZ ODAŠILJAČIMA d.d.

Pregovori završeniDanas 05.06.2013. godine u RIZ ODAŠILJAČIMA sklopljen je prvi Kolektivni ugovor. Na svečanom potpisivanju bili su prisutni svi članovi pregovaračkih odbora obje strane. Sa strane poslodavca ovoj svečanosti bili su prisutni svi članovi Uprave i to Željko Marić, predsjednik Uprave, Dario Kruhek i Stjepan Planinić, članovi Uprave, te Milić Bjelić, financijski direktor i Sandra Sorić, Potpis na prvi KU za RIZ-Odašiljaćevoditeljica računovodstva, dok je sa strane SMH-IS bio prisutan predsjednik Vedran Dragičević, te Josip Juričić, regionalni povjerenik zagrebačke regije i Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika. Potpisivanju Kolektivnog ugovora osim glavne sindikalne povjerenice Marine Glokević bilo je prisutno i cijelo sindikalno povjereništvo sindikalne podružnice koja djeluje kod tog poslodavca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVedran Dragičević je posebno naglasio da je sklapanje kolektivnog ugovora svrha postojanja sindikata jer bez sindikata nema ni kolektivnog ugovora, a to znači da bi prava radnika određivao isključivo poslodavac. Na ovaj način prava radnika se određuju voljom dviju strana u socijalnom dijalogu i ona će se i poštivati, odnosno mijenjati ovisno o boljim poslovnim rezultatima odnosno drugačije određivati u slučaju eventualnih teškoća u poslovanju. Budući da Hrvatska ulazi za nepunih mjesec dana u EU važno je sklopiti Kolektivni ugovor jer se prava radnika i u EU ugovaraju, a ne nameću od strane poslodavaca pravilnicima o radu.

Predsjednik Uprave Željko Marić posebno je naglasio da  pregovarački odbor poslodavca nije bio u ovim pregovorima „protivnik“ već suradnik, te da su ugovorena prava minimalna, a Uprava će se zalagati da ona budu samo viša u budućim pregovorima.

Marina Glokević zahvalila je na suradnji i radu pregovaračkim odborima i naglasila značaj sklopljenog Kolektivnog ugovora koji će Zajednička za povijestse primjenjivati na sve zaposlene, a na ostvarenje tih prava eventualnim sudskim postupcima imaju pravo samo članovi sindikata.

U zajedničkom kratkom druženju i razmjeni iskustava nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora dotaknuto je niz tema od različitih rješenja vezanih za prava radnika do potrebnog uvođenja radničkog dioničarstva. No, ipak na kraju, ali ne po važnosti, obje strane su naglasile potrebu ugovaranja i pribavljanja poslova, jer bez ugovorenih poslova neće biti moguće ni povećati standard radnika i članova SMH-IS.

OSTALE NOVOSTI