Loading...
Vijesti

SMH – izvanredni sastanak s regionalcima

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović jučer je održao izvanredni sastanak  s regionalnim povjerenicima SMH, analizirajući prispjele podatke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva vezane uz utvrđivanje reprezentativnosti, a također se raspravljalo o posljedicama energetske i financijske krize i sindikalnim obvezama koje slijede.

Analizirajući podatke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva otkrivene su pogreške pri unosu podataka, zatim neki poslodavci nisu dostavili Ministarstvu tražene podatke,  premda su uputu o dostavi podataka primili još početkom travnja prošle godine, a primijećeno je kako nije obuhvaćena i evidencija članova koji su se u SMH pojedinačno učlanjivali u regionalnim povjereništvima. Razlika je znatna (oko 20 posto). K tome, sindikalni povjerenici , koji su bili obvezni potpisati Obrazac s podacima koji je poslodavac trebao dostaviti u Ministarstvo, nisu zadržali kopiju poslana obrasca, kojega je potpisao i poslodavac, čime je moguće manipuliranje podacima, posebice kod onih poslodavaca kojima je sindikat «trn u oku». Uočene nepravilnosti treba otkloniti u roku 10 dana, zaključili su regionalci SMH s vodstvom SMH.

Prema riječima regionalnih povjerenika SMH energetska kriza nema veće negativno djelovanje na metalske tvrtke, dok je financijska poslužila u nekih kao argument za najavu viška zaposlenih. O takvima regionalci u roku 15 dana trebaju izvijestiti središnjicu SMH.

Bilo je riječi i o problematici izrade prvi put konsolidirajuće bilance na razini sindikata. Prvi put  podružnice nisu više  obvezne  slati bilance u FINU nego u središnjicu koja ih sve mora objediniti. Podaci se moraju dati čak za tri godine. Pozitivno je jedino što će trošenje  sindikalne članarine biti transparentno.  vrsta  SMH je podržao prijedlog o odgodi održavanja sindikalne konferencije koja se prema odluci Vijeća SSSH trebala održati  29. siječnja 2009. godine.

OSTALE NOVOSTI