Loading...
Vijesti

Predsjednik sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović i generalni sekretar Europske federacije metalaca Peter Scherrer razgovarali 07. siječnja 2009. godine s članom Europskog parlamenta Hannesom Swobodom, o kriterijima za privatizaciju i restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta

Predsjednik sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović i generalni sekretar Europske federacije metalaca Peter Scherrer razgovarali  07. siječnja 2009. godine s članom Europskog parlamenta Hannesom Swobodom, o kriterijima  za  privatizaciju  i restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta u većinskom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Predsjednik  SMH  zamolio je  g. Swobodu   za podršku  Europske komisije da se  predloženi Tenderi usvoje i odobre, budući su usuglašeni kriteriji o privatizaciji hrvatskih brodogradilišta  između sindikata i hrvatske Vlade i to:

1. Sindikat traži da se za sva brodogradilišta (osmi Uljanika)  prihvatiti  i odobri model privatizacije  usuglašena sa sindikatima i definiran kroz  „Javni poziv za prikupljanje  ponuda za kupnju dionica društava“  za :

1.1.    „Brodotrogir d.d.- Trogir
1.2.   „Brodogradilište  Kraljevica“ d.d. – Kraljevica
1.3.   „ Brodograđevna industrija Split“ d.d. – Split
1.4.   „Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata“ doo- Split
1.5.   „Brodograđevna industrija 3.MAJ“ d.d. – Rijeka

 2. Sindikat metalaca Hrvatske se ne slaže sa  prijedlogom Vlade  o  privatizaciji brodo-gradilišta „Uljanik“ d.d. Pula, u paketu s privatizacijom gore navedenih hrvatskih brodogradilišta (bez obzira na oblik privatizacije) u  sadašnjim nepovoljnim ekonomskim uvjetima.
Brodogradilište  „Uljanik“ d.d. Pula,  restrukturiralo se i nije više u poteškoćama. Radi  toga  Sindikat metalaca Hrvatske  traži od  hrvatske Vlade da  obveže hrvatske pregovarače  da  se zauzmu i ekonomski  obrazlože :
 
    • da se brodogradilište „ Uljanik“ d.d.  Pula  izuzme iz obveze privatizacije u ovim  novo nastalim ekonomskim uvjetima budući  to brodogradilište  nije  više u poteškoćama, ne koristi  specijalne poticaje  (neuobičajene  standardima EU) ne koristi  državna jamstva,  a proizvodni program  i knjiga narudžbi  osiguravaju  pozitivan rezultat, dugoročnu održivost i razvoj. 
    • da je ovo društvo  spremno izvršiti  povrat svih dobivenih poticaja od 2006. godine do danas. Modalitet  i način povrata poticaja  treba se  dogovoriti   sa hrvatskom Vladom.
    • da   hrvatska Vlada  preko svoga nadležnog ministarstva podacima  argumentira  stanje u brodogradilištu Uljanik te  da temeljem toga  Hrvatska agencija  za zaštitu tržnog natjecanja,   izda  potvrdu da je brodogradilište  „Uljanik“ društvo koje  se ne nalazi u poteškoćama, te da može  poslovati sukladno  standardima EU.

 
Sindikat drži da usvajanjem ovakvih gore navedenih modela  proces privatizacije i restrukturiranja bi se  mogao provesti bez  štrajkova i demonstracija, i držimo da bi zajedničkim naporima  sindikata Vlade i poslodavaca  proces  mogao biti  završen  u razumnom razdoblju od  dvije godine do četiri godine.

Predsjednik SMH
Ivo Marjanović

OSTALE NOVOSTI