Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

SMH-IS i SSSH: Đuro Đaković ne smije biti novu Uljanik! Predsjedniče Vlade, uključite se!

Zagreb, 19. prosinca 2019. – Predstavnici radnika u Đuro Đaković grupi i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na današnjoj su konferenciji za novinare, održanoj u Radničkom domu u Zagrebu, zatražili hitan sastanak s predsjednikom Vlade RH i njegovo uključenje u rješavanje problema u Đuro Đaković grupi, jer, očito, kako su naveli, samo on može riješiti problem.

– U protivnome će radnici biti prisiljeni doći na prosvjedni skup 24. prosinca u 15,00 sati i dočekati Božić na Markovu trgu, poručio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvastke – Industrijskog sindikata (SMH-IS)  Siniša Kosić.

– Tražimo da se na sastanku razgovara o konkretnim datumima i konkretnim rješenjima, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel navodeći kako najavljeni prosvjed na Badnjak nije iz razloga što radnici i njihovi predstavnici ne žele biti sa svojim obiteljima, već zato  što ih na to tjera ova Vlada.

Sve što se događa s Đurom događalo se i s Uljanikom koji je nakon višemjesečne neisplate plaće radnicima otišao u stečaj. Đuro Đaković ne smije biti novi Uljanik!

– Gospodine Plenkoviću, primite nas sutra, ajmo se dogovoriti, riješiti problem i svi obilježimo blagdane kako to i zaslužujemo, poručio je predsjednik SSSH.

Još uvijek radnicima Đuro Đaković Industrijskih rješenja nije isplaćena plaća za listopad, za studeni nikome nije ni na vidiku, a Đuro Đaković grupa i dalje je bez Uprave. A sve je to obećavao ministar gospodarstva Darko Horvat. Na žalost, i ostalo je samo na obećanjima, osim isplate plaće za listopad dijelu radnika.

– Nama je ministrov dolazak u Slavonski Brod bio signal da će se nešto i pokrenuti. Radnicima je obećao rješavanje plaća za listopad i studeni prije Božića. Obećao je rješavanje međufinanciranja dok se ne riješi pitanje financiranja proizvodnje s pratećom bankom, te postavljanje uprava, podsjetio je potpredsjednik SSSH za koordinaciju sa sindikatima iz sektora gospodarstva Željko Klaus, napominjući:

– Nemojmo se zavaravati, riječ je o iznosu 70 milijuna kuna da bi Đuro Đaković preživio, da bi dobio ‘zraka’ za sljedeća tri mjeseca. To je nešto što se može riješiti lagano i jednostavno.

Situaciju u Đuro Đaković Specijalnim vozilima prezentirao je Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora, kojemu je neshvatljiv nemar Vlade posljednjih nekoliko mjeseci.

– Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila broji 612 radnika. Ima punu zaposlenost do druge polovice 2021. godine. Svojih 95 posto proizvoda izvozi na europsko tržište. Veliki dio borbene gotovosti je rastavljen i zbog štrajka ne dovršava se proizvodnja. Oko 130-140 vagonskih proizvoda su u visokoj fazi dovršenosti, ali se zbog blokade računa ne mogu završiti i isporučiti kupcu. Znači, preko stotinu milijuna kuna je zarobljeno, upozorio je predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić.

– Kako je moguće da ministar dolazi u Đuru i nema konkretnog rješenja i datume. Četiri puta je izjavio „za dva tjedna ćete dobiti upravu“. Očigledno se Đuro Đaković rješava onoga trenutka kada se predstavnici radnika prime u ministarstvo, a nakon toga se sve zaboravi. Ovo ne mogu drukčije deklarirati već neradom. Nemoguće da je ne može pronaći rješenje, poručio je.

Iz medija:

Sindikat metalaca traži hitan sastanak s Vladom zbog Đure Đakovića: ”Stanje je alarmantno” _dnevnik.hr

Sindikati zbog Đure Đakovića traže hitan sastanak u Vladi _24sata.hr

Ukoliko ih premijer ne primi na sastanak, radnici Đure Đakovića Badnjak će dočekati na Markovom trgu _otvoreno.hr

Hrvatska: Radnici Đure Đakovića najavili prosvjed na Badnjak _aa.com.tr

Radnici Đure Đakovića Božić će dočekati na Markovu trgu? _radio101.hr

Vezane vijesti:
Božićna pastirska poruka nadbiskupa Đure Hranića _vijesti.hrt.hr

OSTALE NOVOSTI