Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

SMH poziva na prekid štrajka glađu u Željezari Split

Zagreb, 20. svibnja 2009. – Reagirajući na jučerašnji očajnički osobni čin petero radnika Željezare Split, koji su započeli štrajk glađu zbog nerješavanja problema u toj tvornici, a među kojima je i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mladen Bekavac, Sindikat metalaca Hrvatske izražava potporu njihovim zahtjevima – nastavak proizvodnje, prekid ugovora s poljskim „Zlomrexom“, te jedna interventna plaća do pokretanja proizvodnje, koju bi trebao osigurati Hrvatski fond za privatizaciju, ali ne podržava metode radnika, jer se njima ugrožavaju zdravlje i život radnika.
Isto tako, SMH izražava bojaznost da se štrajkašima glađu ne pridruže i ostali radnici, ako se ne budu odmah započeli rješavati problemi tvornice, koja je još potkraj veljače zaustavila proizvodnju, radnicima nije isplaćen dio plaća za ožujak i cijela za travanj, a račun tvornice je blokiran više od 60 dana.

Sindikat metalaca Hrvatske, ovim putem, moli sudionike štrajka glađu da ga odmah prekinu te poručuju svim sindikatima koji djeluju u Željezari kako će SMH organizirati put svih 480 radnika na Markov trg u Zagrebu ako Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ne ponudi konkretno rješenje, kojega uz Poljake, smatra odgovornim za nastalu situaciju, jer su još prije šest mjeseci upoznati sa svim problemima i upozoreni na mogući razvoj događaja, a ništa konkretno nisu učinili.
SMH traži hitan sastanak, najkasnije do 25. svibnja, s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom te predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom, kako bi dogovorili nastavak proizvodnje i opstanak Željezare Split.

OSTALE NOVOSTI