Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRotirajući postoviVijesti

Što će biti s 3.MAJ-em !

Dana 23. siječnja 2013.g. u BI 3.MAJ održan je sastanak Uprave BI, 3. MAJ,  3.MAJ MID-a i 3.MAJ  TIBO-a  o temi: Aktualno stanje i predstojeća privatizacija.

20130123-1AOd strane Uprave BI 3.MAJ d.d. bili su prisutni Edi Kučan, predsjednik Uprave i član Uprave Predrag Božanić, direktor 3.MAJ Motora i Dizalica d.d., Igor Stanković, te direktor 3.MAJ-a TIBO-a d.d. Marjan Tomić, dok su od strane SMH-IS bili prisutni Vedran Dragičević predsjednik SMH-IS, Branko Kužet, regionalni povjerenik, Juraj Šoljić, predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica u 3.MAJ-u, Boris Bučanac zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u BI 3.MAJ, Bosiljka Zlojutro glavna povjerenica u 3.MAJ MID, te Nenad Šegetin glavni povjerenik u 3.MAJ TIBO.

Nakon uvodnog izlaganja sindikalne strane, te Uprave 3.MAJ-a, razmijenjene su informacije o dosadašnjem procesu i modelu privatizacije 3.MAJ-a, kao i o aktualnom stanju u kojem se nalaze pojedina društva u Grupi 3.MAJ, a nakon što je od strane Ministarstva gospodarstva Europskoj komisiji dostavljen Plan restrukturiranja za 3.MAJ od strane Uljanika d.d.

Na sastanku je zaključeno da se HITNO iznađe rješenje za isplatu plaće za prosinac za društva MID i TIBO, da se HITNO ugovore novi poslovi, te zaposle slobodni kapaciteti, te da se zatraži dugoročnije rješavanje pitanja nezaposlenosti i isplate plaća u narednom razdoblju što je i najavljeno kao prioritetno pitanje na sljedećem sastanku u Ministarstvu gospodarstva koji je najavljen za idući tjedan.

Također je ponovljen stav SMH-IS o privatizaciji cjelokupnog 3.MAJ-a sukladno natječaju, te je zahtijevano da se još jednom takva mogućnost procjeni s Ministarstvom gospodarstva i Vladom RH.

Naglašena je posebno potreba rješavanja zaposlenosti, isplate plaća i restrukturiranja na obostrano zadovoljstvo, kako radnika tako i vlasnika tj. RH.

20130123_6ANakon sastanka s Upravama, održan je sastanak Povjereništava sindikalnih podružnica BI 3.MAJ, 3.MAJ MID, 3.MAJ TIBO, 3.MAJ Ugostiteljstvo i 3.MAJSTM.

Na sastanku su članovi Povjereništva izvješteni o razgovorima s Upravama u 3. MAJ-u, te je nakon rasprave zaključeno:

-da sukladno hodogramu Podružnice u Grupi 3.MAJ nastavljaju u provođenju referenduma- izjašnjavanje radnika – članova o bitnim pitanjima u procesu restrukturiranja, zaposlenosti, radnih mjesta, isplate plaća i participacije u privatizaciji-otkupu dionica;

-da se  vlasništvo mora riješiti najkasnije do 02. travnja 2013.g. kako bi se kupoprodajni ugovor mogao potpisati najkasnije do 03.05.2013.g.;

-da se mora osigurati zaposlenost kapaciteta i isplata plaće temeljem obaveza iz programa što su usvojeni u EK i temeljem odluka Vlade RH i resornih ministarstava;

-da se  u idućem tjednu tj. na idućem sastanku u Ministarstvu gospodarstva dobiju odgovori na otvorena pitanja, kako vezano uz zaposlenost i isplate plaća, tako i o privatizaciji i restrukturiranju Grupe 3.MAJ;

-da se hitno inicira održavanje sastanka direktora tvornica motora koje posluju u sastavu hrvatskih brodogradilišta radi spašavanja te djelatnosti i opstanka radnih mjesta u čemu će posebnu ulogu imati Jadranbrod i Ministarstvo gospodarstva;

-da se poboljšaju uvjeti za domaće brodare kako bismo i nadalje gradili brod domaćeg brodara na domaćem navozu.

20130123_4ANaglašeno je ukoliko se ne ispune osnovi uvjeti koji su sadržani u izjašnjavanju što ga provode podružnice SMH-IS u 3.Maj-u zajedno s Sindikatom 3.MAJ (HUS) da će se pristupiti pripremi organizacije sindikalnih akcija sa ciljem poticanja rješavanja problema radnika 3.MAJ-a, a posebno i isplate plaća.

OSTALE NOVOSTI