Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Štrajk u Đuri Đakoviću

Slavonski Brod- Teška situacija za 700 radnika ĐĐ Grupe, s naglaskom na tri društva, Industrijska rješenja, Specijalna vozila i Grupu Đuro Đaković.

“Sindikat metalaca za sutra ujutro u sedam sati najavio je štrajk radnika koji se može izbjeći samo isplatom plaće. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. U Grupi ĐĐ pet je trgovačkih društava, ĐĐ Strojna obrada i Energetika su isplatili plaću, ostaju tri tvrtke koje nisu. Sindikat je pokrenuo mirenje koje nije uspjelo, danas smo najavili štrajk i ukoliko se danas ne isplati plaća ili se ne dobiju čvrste garancije da će plaća biti isplaćena štrajk ide”,

Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

PRESS KONFERENCIJA će se održati u četvrtak 24. listopada 2019. u Slavonskom Brodu, u prostoru unutar grupacije Đuro Đaković, Dr. Mile Budaka s početkom u 11 :00 sati

Otežano poslovanje u ove tri tvrtke zbog otkazivanja financiranja od strane Zagrebačke banke i nepostojanje zamjenske banke koja bi pratila poslovanje Industrijskih rješenja, Specijalnih vozila i Grupe Đuro Đaković, osnovni je razlog neisplate plaće unatoč postojećem ugovorenim poslovima. Problem je to koji traje već nekoliko mjeseci.

“O svemu je informiran i premijer Andrej Plenković. Sindikat traži ostavku predsjednika Grupe Marka Bogdanovića zbog lošeg financijskog stanja cijele Grupe kao i nelikvidnosti koja sada već traje predugo”, kazao je Štivić i dodao: “Pismo sam poslao Premijeru nakon razgovora s Upravom Grupe ĐĐ. Danas se nalazimo, usudio bih se reći, u nikad težoj situaciji od osnutka tvornice. Po nama, u ĐĐ potreban je krizni menadžment jer se nalazimo u takvom stanju da aktualna uprava ima nagomilane probleme koje ne može riješiti sama”.

Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

Tri društva organizirala su štrajk jer vijest o isplati plaće do tri sata nije stigla.

Sutra od sedam sati u štajku je ukupno oko 600 radnika Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupe ĐĐ. Nakon pet dana mirenja idemo u štrajk i bit ćemo u štrajku dok ne dobijemo plaću koja sada kasni tjedan dana. Bili smo i u ministarstvu gospodarstva i jasno poručili, ili neka nam pomognu i nađu banku  jer imamo posla, ili neka čim prije odluče i završe priču da možemo ići tražiti posla i kruha. Nećemo dozvoliti dubiozu i da se bilo kakava politička pitanja prebijaju preko leđa radnika i branitelja.  Sam ministar Horvat nam je rekao da ĐĐ ima perspektivu i da je Vladi u interesu da se pronađe rješenje. Dobili smo obećanje da će sve biti riješeno ali nismo dobili datume i termine kada će biti riješeno. Banka nam je financiranje odbila prije šest mjeseci, problem nije od jučer. Znači ništa se nije poduzelo i u situaciji smo u kojoj jesmo. Novce smo potrošili, dobavljače zadužili i svi smo znali da ulazimo u rizik opremanja vagona. Masa je proiZvoda tu, ali nedostaje novaca za za završetak poslova, nedostaje investiranje.

Ivan Barić, vd. sindikalnog povjerenika Specijalnih vozila i predstavnik branitelja u sindikatu Specijalnih vozila.

Štrajk  u ĐĐ kreće sutra u sedam sati.

OSTALE NOVOSTI