Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Sutra prosvjedni skup radnika 3. MAJ-a, Prosvjednim skupom radnici izražavaju zabrinutost zbog neizvjesne situacije

Prenešen text:

Zbog nedostatka posla ugroženo je čak 60 posto radnih mjesta u metalskoj industriji, upozoravaju iz Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata.

3-maj-nikad-neizvjesnije-i-jadnijeOd 4.713 radnih’ mjesta, koliko ih je još preostalo u metalurškoj industriji ove Županije, zbog nedostatka posla trenutno je ugroženo čak 60 posto tih istih zaposlenja, upozorili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Rijeci predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat (SMH-IS) na katastrofu koja pogađa metalsku industriju ove regije.

Upravo zbog politike neugovaranja poslova, kako je to prozvao glavni povjerenik SMH-IS-a u »3. maju« Juraj Šoljić, u riječkom brodogradilištu u četvrtak će se održati polusatni prosvjedni skup trećemajaca, kojeg organiziraju sva tri sindikata u »3. maju«. Ujedno, ovim skupom još će se jednom poručiti daje radnicima dosta miješanja politike, a nadasve iskazati zabrinutost zbog vrlo neizvjesne budućnosti.

Šoljić je potvrdio da je u TIBO-u jučer prekinut štrajk jer je tamošnjim trećemajcima na račune konačno »legla« plaća za prosinac. Relativno dobre vijesti dočekalo je i 346 radnika »Motora i dizalica« kojima je jučer, prenio je Šoljić, isplaćeno 60 posto plaće za siječanj, uz čvrsto obećanje da će ostatak dobiti u što je kraćem mogućem roku.

»Metalci« su poručili kako se, u situaciji kad »Uljanik« ne želi preuzeti sva povezana društva u Grupi »3. maj«, nemaju ništa protiv da MiD i TIBO prijeđu pod okrilje države odnosno AUDIO-a, ali pod tri uvjeta. To je da se ovim tvrtkama osigura posao, da se poštuju kolektivni ugovori, između ostalog i u pogledu redovne isplate plaća radnicima te da se čim brže pripreme za kvalitetnu privatizaciju, kao njihovo konačno rješenje. U protivnom, ustvrdio je regionalni povjerenik Branko Kužet, Sindikat metalaca ustrajat će da se tih petstotinjak radnika zadrži u Grupi »3. maj«.

Novinari su od predsjednika SMH-a Vedrana Dragičevića htjeli Čuti kako komentira činjenicu da Vlada 28. veljače neće potpisati kupoprodajni ugovor za Brodosplit s DIV-om s kojim je Tomislav Debeljak aplicirao na natječaj već s novo osnovanom tvrtkom-kćeri, DIV-Brodogradnjom. Dragičević je odgovorio kako je a DIV u ovom slučaju sudužnik te da bi, u slučaju da stvari ne krenu željenim pravcem, ova matična Debeljkova tvrtka itekako snosila odgovornost i posljedice. S obzirom da su sindikati dobili na uvid kupoprodajni ugovor za Brodosplit, novinari su pitali Dragičevića kako se to država osigurala u slučaju da novi vlasnik splitskog Škvera ne

bude poštovao svoje obveze. Čelnik SMH-a prenio je da je država ugradila sigurnosne sisteme kroz deset točaka. Dragičevićeva je ocjena da su ti zaštitni mehanizmi iz kupoprodajnog ugovora -dobri. „Koliko sam vidio iz tih odredbi, ne postoji mogućnost da novi vlasnik nenamjenski troši državna sredstva namijenjena restrukturiranju splitskog škvera ili, pak, da ih »pretače« iz jedne svoje tvrtke u drugu. Svaka tri mjeseca morat će Hrvatskoj brodogradnji-Jadran-brodu dostavljati i izvješća o utrošenom novcu, uz svu prateću dokumentaciju i dokaze kojima će to potkrijepiti“, rekao je Dragičević.

Txt: Orjana ANTEŠIĆ, riječki Novi list

OSTALE NOVOSTI