Loading...
Rotirajući postoviVijesti

U hotelu TOP TERME Topusko od 25.-26. listopada 2012. godine održan je posljednji seminar u nizu za radničke predstavnike

U hotelu TOP Terme u Topuskom od 25.-26. listopada 2012. godine održan je posljednji u nizu seminar za članove radničkih vijeća, sindikalne povjerenike i sindikalne povjerenike u funkciji radničkog vijeća kao i članove nadzornog odbora predstavnika radnika za regije Zagrebačku i Slavonsko-baranjsku regiju. 

Teme seminara bile su povezane i odnosile su se na ukupno poboljšanje  rada i djelovanja radničkih predstavnika. Teme koje su bile obrađene su: Radničko dioničarstvo i ESOP; Zakon o kriterijima  za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti  za kolektivno pregovaranje, Politička ekonomija i industrijska politika, Financijski pokazatelji u tvrtkama i što oni pokazuju, Poboljšanje rada  sindikata i radničkog vijeća kod poslodavca ili u tvrtkama – radionica, Uloga radničkog vijeća u  zbrinjavanju viška radnika.

Predavači i moderatori su bili Mato Lalić, Vesna Mlinarić i Davor Šmuljić.

Organizacija ovog zahtjevnog seminara povjerena je regionalnim povjerenicima regija Zagrebačke i Slavonsko-baranjske regiju za koje je seminar organiziran Josipu Juričiću i Antunu Štiviću i u ulozi dopredsjednika SMH-IS.

 Posebno treba naglasiti ulogu i značaj Zaklade „Friedrich Ebert“ koja je financijski pomogla u organizaciji ovog značajnog seminara. Nositelj aktivnosti od strane spomenute Zaklade bio je Tomislav Kozina –voditelj projekta.

Sudionicima seminara na početku rada obratio se i predsjednik Vedran Dragičević koji je govorio o aktualnim aktivnostima koje SSSH i udruženi sindikati planiraju do kraja 2012. godine.

Svi sudionici su bili  zainteresirani za teme unatoč činjenici što je program rada bio obiman i sa mnogo tema u okviru kojih su predavači morali ipak odabrati najvažnije.

U evaluaciji seminara, naglašena je potreba trajnog i brojnijeg obrazovanja radničkih predstavnika. Stoga je poruka sa ovog skupa od 60-tak radničkih predstavnika da je nužno potrebno osmisliti i organizirati sustav seminara koji će započeti najjednostavnijim seminarima o sindikatu i radničkim predstavnicima, a koji će po hijerarhiji završiti najsloženijim temama iz prava i ekonomije. To je jedini alat za, kad je to potrebno, suprotstaviti se poslodavcima kojima je osnovni interes ostvarivanje profita.

Međutim, sudionici su i izrazili želju većoj pozornosti razmjeni iskustava u radu radničkih vijeća jer jedni od drugih na njihovim životnim iskustvima najbolje uče.

 

OSTALE NOVOSTI