Loading...
Vijesti

U Inzell-u / Njemačka je od 19.-23.09.2007. godine održan tradicionalni multinacionalni seminar koji se tradicionalno održava svake godine u rujnu mjesecu u organizaciji sindikata IGM-a

TEME SEMINARA SU BILE:

1. PROJEKT ZA ANIMACIJU NOVIH ČLANOVA (UČLANJIVANJE)

2. ORGANIZACIJA MLADIH U SINDIKATU

Na seminaru su sudjelovali predstavnici sindikata iz Hrvatske, Njemačke, Auslrije, Slovenije i Mađarske.
Hrvatska delegacija brojila je 3 člana, i to: Vedran Dragičević – dopredsjednik SMH, Siniša Košić Končar-INEM i Anton Štivić-regionalni povjerenik.

Seminar je uvodno otvorio Wemer Neugebauer, voditelj Područnog ureda lGM-a za Bavarsku. Rekao je da IGM ima 350 000 članova u Bavarskoj i kako se najveći dio članova nalazi u tvornicama automobila BMW i Audi.
Nezaposlenost u Bavarskoj se kreće od 3,3 % na jugu Bavarske do 7.5 % na sjeveru.
Problem koji ih trenutno muči je opadanje članova i nestanak jedne udruge poslodavaca koja sa IGM-om ima potpisan kolektivni ugovor koji ističe u ožujku 2008.g. pa zbog toga prijeti opasnost da 40 000 radnika ostane bez kolektivnog ugovora. Stoga se pripremaju za pregovore “kućnih” kolektivnih ugovora.
Ingrid Schmidt predstavila je u ime IGM-a Bavarske projekt animacije novih članova u kojem je naglasila da se on sastoji iz tri dijela i to:
1.pridobivanje članova
2. zadržavanje članstva
3. one članove koji su otišli iz sindikata ponovo vratiti
U tom smislu pripremili su operativne timove za ciljana poduzeća.
Temelji akcije su ponuda članovima prava, pravde, pravičnosti i vjere da radnička solidarnost nije mrtva.
Nakon prezentacije svih Sindikata – sudionika u kojoj smo i mi sudjelovali, razmijenili smo iskustva iz naše zemlje oko problema učlanjivanja gdje smo naglasak stavili na pojedinačni razgovor sa svakim radnikom koji nije član sindikata, sa ciljem pojašnjavanja razloga zašto je dobro biti član sindikata.
Po temi mladeži značajno je izdvojiti da su svi prisutni sindikati organizirali Sekcije mladih koje imaju aktivnosti usmjerene prema zanatskim školama. Mladima se organiziraju višednevni kampovi u kojima se oni druže, izučavaju različite teme koje ih opterećuju u radu i održavaju sportske susrete.
Važno je naglasiti da prezentaciju Njemačke i Austrije po ovoj temi. iznose mladi aktivnosti koji su profesionalci zaduženi za učlanjivanje mladih o čemu se naravno vodi posebna evidencija.
Članovi naše delegacije upoznali su sudionike sa našim sportskim susretima u kojima mladi članovi uzimaju učešće, te sa osnivačkom skupštinom sekcije mladih.
Nakon završetka seminara voditelj seminara Albert Vciter – IGM. izrazio je želju da na temu radničkih vijeća organizira nakon izbora u ožujku seminar za novoizabrane članove radničkih vijeća i to negdje u Hrvatskoj.

OSTALE NOVOSTI