Loading...
Vijesti

U Skopju/Makedonija od 22.-23.09.2011. godine održan je sastanak Jugoistočne regije Europske federacije metalaca (EMF)

U Skopju/Makedonija od 22.-23.09.2011. godine održan je sastanak Jugoistočne regije Europske federacije metalaca (EMF) uz potporu Zaklade „Friedrich Ebert“, Ureda u Beogradu.

Na ovom su sastanku osim predstavnika sindikata iz Jugoistočne regije sudjelovali i predstavnici iz Istočne regije EMF-a i to Češke, Slovačke i Madžarske koji su prezentirajući svoja iskustva i aktivnosti u odnosu na zapošljavanje preko agencija za povremeno zapošljavanje. Predstavnici SMH-IS bili su Vedran Dragičević, predsjednik, a ujedno i regionalni predstavnik Jugoistočne regije EMF-a i Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika. U radu sastanka sudjelovali su i predstavnici poslodavaca, tj. agencija za povremeno zapošljavanje. Izrađene su regionalne analize kako zakonodavne regulative tako i stanja u zapošljavanju preko agencija za povremeno zapošljavanje. Analizu je za Istočnu regiju prezentirao Josef Stredula dopredsjednik u EMF-u, a za Jugoistočnu regiju temeljem dostavljenih podataka članica Vasil Yanachkov dopredsjednik u EMF-u. Nakon obimne rasprave koja se često činila i kontradiktorna ipak je zaključeno da sindikati moraju voditi potrebne aktivnosti sukladno nacionalnim zakonodavstvima i kolektivnim ugovorima kako bi se zaštitila sva prava iz rada i temeljem rada radnika koje zapošljavaju agencije za povremeno zapošljavanje.
U nastavku rada sindikati-članice Jugoistočne regije raspravljali su o operativnim aktivnostima koje predstoje u idućem sedmo mjesečnom razdoblju do ujedinjenja EMF-a sa europskim federacijama kemije, tekstila i graditeljstva. Kako je kolegica Mina Vukojičić – savjetnica za ovu regiju obavijestila o svojem preseljenju u drugu državu, te o prestanku rada u EMF-u krajem 2011. godine, sudionici su kolegici Mini poželjeli sve najbolje u privatnom životu, kao i na budućem radnom mjestu.

DOKUMENTI:

EMF EE and SEE meeting Agenda 22.-23.09.11

List of participants

TAW introduction Tony Janssen

Analysis of the situation in East Europe Josef Stredula

Discussion and conclusions Tony Janssen

Presentation Denis Pennel for European Metalworkers Federation – Skopje September 2011

TU approach on implementation Erlend Hansen

 

GALERIJA SLIKA

 

OSTALE NOVOSTI