Loading...
Vijesti

U Tuheljskim toplicama održana dva susreta metalaca

U Tuheljskim toplicama, 14. rujna 2011. održan je sastanak  Odbora industrijske politike Europske federacije metalaca (EMF) uz organizaciju Zaklade FES iz Zagreba i domaćinstvo Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata-Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS,  Guido Nelissen-Savjetnik za Ekonomiju ACV-CSC Metea, Eddy Stam-predsjednik Odbora za industrijsku politiku EMF-a.

 Program rada EMF-a je bio održivost Industrijske politike u zemljama JI Europe i unutarnja obrada stanja sa naglascima na EU novosti kao što su; Strategija 2020. (ažuriranje stanja); Energetska-učinkovitost; Transport/Prijevoz i Automobili 21.

U nastavku, tj. u četvrtak 15. i petak 16. rujna, održan je zajednički seminar EMF-a, IG Metalla i Zaklade Friedricha Eberta, pod nazivom
„Prema održivim industrijskim politikama u Jugoistočnoj Europi“ sa temama:
a) Za održivu budućnost metalnih industrija-politički program EMF-a obrađenu od strane Ulrich Eckelmann, Generalni tajnik EMF-a;
b) Sindikalne ideje o industrijskoj politici za metalnu industriju u JI Europi, prezentacije zemalja učesnica;
c) Industrijska politika i Europski strukturni fondovi koju je prezentirao Fernando Vasquez, Zamjenik voditelja odjela Europske Komisije, Uprava-opća uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje u EU;
d) Najbolji primjeri praksi o održivosti industrijske politike u Europi koju je moderirao Guido Nelissen, Savjetnik za Ekonomiju ACV-CSC Metea, a prezentanti su bili iz zemalja Zapadne Europe -Njemačka, Finska, Danska, te
e) Imperativi za poboljšanje političkog okvira u zemljama Jugoistočne Europe o kojoj je govorio Josip Juratović, član Njemačkog Saveznog Parlamenta i član IG Metalla.
Uz domaćina, predsjednika SMH-IS, i Rolanda Feihta-FES SOE kao organizatora, seminaru su prisustvovali: Klaus Priegnitz, Generalni Tajnik ITGLWF/Međunarodna federacija radnika u industriji tekstila, odjeće i kože, IG Metall; Mina Vukojičić, Savjetnica za politiku EMF-a JI, te Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika za ekonomska pitanja i tarifnu politiku u SMH-IS, a također su bili prisutni i kolege Brano Knez, Mirjana Galić i Đino Šverko.
Seminar je imao 4 cilja: 1.-Razmjenjivanje sindikalnih ideja zemalja baziranih na održivim industrijskim politikama za metalnu industriju u Jl Europi. 2.-Upoznavanje s stavom industrijske politike Europske Unije. 3.-Učenje iz najboljih primjera praksi zemalja zapadne Europe o održivosti industrijske politike 4.-Razmatranje potrebe poboljšanja političkog okvira u zemljama Jl Europe za uspješnu održivost industrijskih politika.

Na kraju, sudionici seminara uvjereni pozitivnim iskustvima Danske, Finske, Njemačke uvjereni su u realnu održivost industrijske politike, te zaključuju da se sindikati moraju aktivno uključiti u osmišljavanje održive industrijske politike nastavljajući sa započetim aktivnostima u tom smjeru nastavi unatoč tome što vlade država JI EU ne vide svrhu ulaganja u osmišljavanje održive industrijske politike.

Bijela knjiga o jedinstvenom EU prometnom prostoru

 

GALERIJA (klik na sliku otvara uvećani prikaz):

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

OSTALE NOVOSTI