Loading...
Vijesti

Kupnja Dionica Đure Đaković Holdinga po povlaštenim uvjetima – Udruga Hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Županija Brodsko-posavska

U 2007.god. jedna od na|većih provedenih akcija na inicijativu sindikata SMH( regionalnog povjere­nika i sindikalne podružnice SV), a koju je provela UHDVDR-a Kluba Specijalna vozila bila je ost­varivanje prava proizašlih iz Zakona o pretvorbi i privatizaciji- naknadan upis i kupnja povlaštenih dionica od strane branitelja bivših i sadašnjih rad­nika koji nisu u vrijeme pretvorbe i privatizacije iskoristili to pravo jer su bili spriječeni zbog obrane domovine Hrvatske.

U toj akciji obrađeno je i educirano preko 1500 radnika-branitelja u uredu Kluba branitelja specijalnih vozila, što je rezultiralo slanjem zahtjeva za kupnju dionica od strane radnika- branitelja prema Hrvatskom fondu za privatizaciju. Realizacija akcije, kojoj je cilj bio kupnja dionica DD-Holdinga, nije bila nimalo lagana, već dugotrajna i trnovita borba.
U periodu koji je trajao gotovo godinu dana pregovarali smo u više navrata sa čelnim ljudima HFP-a i Ministarstva gospodarstva. Ishod pregovora bio je: početak slanja ugovora o kupnji dionica na kućne adrese radnika-branitelja. Misleći da je mukama kraj, dogodila se akcija Maestro u HFP-u i došlo je do obustavljanja ci|elog projekta.
Vidjevši da u periodu koji je nastupio nema nikakvih pomaka, bili smo prisiljeni osnovati Stožer za praćenje i provedbu kupnje dionica.
U sastavu Stožera bili su : ispred Kluba Specijalnih vozila – IVAN BARIĆ, ŽELJKO GAVRAN, ispred Županijskog ogranka U DVD R-a – VIKTOR ŠARIĆ, ispred Županijskog ogranka HVIDR-e-MIROSLAV KELAVA, ispred Udruge Specijalne policije – IVICA PRSKALO, ŽELJKO ŽUPANIĆ.
Stožer je obavijestio čelne ljude Županije i Uprave Holdinga o novonastaloj situaciji i o mogućim posljedicama nerješavanja nastalog problema. Uslijedio je sastanak u hrvatskoj Vladi sa potpredsjednikom Vlade gosp. Damirom Polančecom, čelnim ljudima Ministarstva gospodarstva, Hrvatskog fonda za privatizaciju, naše Županijske vlasti i Uprave Holdinga Đ.Đ., zajedno s nama, predstavnicima Stožera.
Nakon iznošenja činjenica, argumenata i mukotrpnih pregovora došlo je do razrješenja problema, odnosno skidanja blokade s ovog projekta od strane Državnog odvjetništva.
Nakon toga je uslijedio normalan tijek aktivnosti čiji je rezultat: 991 radnik-branitelj koji je kupio paket od 748 dionica po povlaštenim uvjetima proizišlima iz zakona.
Cijeli projekt vrijedan je oko 160 milijuna kuna tržišne vrijednosti, koji su na ovaj način prešle u vlasništvo branitelja-radnika, bivših radnika ĐĐ Hodmgi.

Nadamo se da će svi oni koji su kupili dionice znati ih cijeniti, jer se do njih došlo mukotrpnim radom i borbom. Zahvaljujemo se svima onima koji su nam pomogli u realizaciji ovoga projekta .

OSTALE NOVOSTI