Loading...
Vijesti

Uvjete privatizacije Uljanika definirati prije raspisivanja natječaja

Pula, 28. srpnja 2009. – Đino Šverko, predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica Sindikata metalaca Hrvatske izrazio je na konferenciji za novinare nezadovoljstvo odnosom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva prema sindikatima u Uljaniku, zatraživši definiranje svih uvjeta predstojeće privatizacije prije raspisivanja natječaja za prodaju Uljanika.
– Od 1. srpnja nijednom nismo pozvani na sastanke u resorno Minisarstvo, dok su iz drugih brodogradilišta pozivani. Mi se s Ministarstvom, uglavnom, samo dopisujemo, upozorio je Đino Šverko.
Prije natječaja treba definirati u kojim će se hrvatskim brodogradilištima ugasiti navozi. Uljanik, jedino brodogradilište koje nije u teškoćama, je restrukturiranje obavio u nizu proteklih godina. Privatizirano je sve što nije proizvodnja broda i brodskih motora. Produktivnost je znatno iznad prosjeka u brodogradnji, proizvodnih radnika je 65 posto. Danas Uljanik ima oko 2.800 zaposlenih i manje od toga ne može, smatraju oni. Mogućem novom vlasniku ponudit će se socijalni sporazum u kojem nema otpuštanja i jamče se najmanje do sada stečena prava.
Već je dogovoreno kako će radnicima pripasti 25 posto dionica, ali je potrebno dogovoriti modalitete prema kojima će ih radnici otkupiti. Nužno je radnicima omogućiti stjecanje dionica po dostupnim uvjetima, jer su ih oni već i zaradili. Do sada su tražili popust od jedan posto za svaku godinu staža u Uljaniku te 15 posto generalnog popusta.

OSTALE NOVOSTI