Loading...
Vijesti

Vidljivo pomlađivanje metalaca

Nova Gradiška, 29. listopada 2009. – Analiza stanja u tvrtkama u vrijeme recesije i mogućnost djelovanja sindikata i radničkih vijeća bile su teme drugoga radnoga sastanka glavnih sindikalnih povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u tvrtkama u kojima su vlasnici stranci u prostorijama Tvornice alata Nova Gradiška. Kao predstavnica SSSH, sastanku je prisustvovala i Ana Milićević Pezelj, voditeljica Sektora za organizaciju, obrazovanje i izdavačku djelatnost, koja je povjerenike upoznala s mogućnošću njihova sudjelovanja, kao promatrača, u europskim radničkim vijećima tvrtki u čijem je vlasništvu hrvatsko poduzeće te o aktualnim pregovorima o Zakonu o radu.
Kako se moglo čuti u diskusiji, cilj stranih vlasnika je profit, a kako će ga Uprave u hrvatskim tvornicama ostvariti previše ne brine vlasnika. Svi oni prate kretanja plaća u okruženju u kojemu posluju i ponašaju se sukladno tome. Iako je u većini slučajeva suradnja sindikata i Uprave zadovoljavajuća, iskazana je potreba za većim uvažavanjem sindikata i radničkih vijeća. Zbog smanjenja obima posla, u većini slučajeva, se ne produžuju ugovori o radu na određeno vrijeme. Vidljivo je i pomlađivanje u redovima radnika, što nameće zaključak kako stranci namjeravaju duže vrijeme ostati u Hrvatskoj i poslovati.

Na sastanku su bili povjerenici u tvrtkama Belišće d.d., Đuro Đaković – Termo energetska postrojenja, Tang d.d.,,  Same Deutz Fahr kombajni, Cylinder Sistem d.o.o., Starco Beli Manastir d.o.o. i Đuro Đaković – Montaža d.d.

U pratnji zamjenika direktora Tanga Dalibora Ptačnika povjerenici su razledali i samu tvornicu, koji ih je pritom upoznao s, kako reče, znatnim ulaganjima izvršenih tijekom proteklih mjeseci.

OSTALE NOVOSTI