Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Vjerujemo da će Đuro Đaković biti spašen

 

Zagreb, 28. rujna 2021. – Nakon gotovo dvomjesečnih pregovora Vlade RH s Europskom komisijom o planu preustroja Đure Đakovića, slavonskobrodska kompanija prelazi u vlasništvo češkog DD Acquistiona, čime je izbjegnuto gotovo sigurno gašenje dijela poslovanja i radnih mjesta. Tako će vlasnički udio čeških ulagača s postojećih 18,8 posto biti povećan na udio koji češkim ulagačima omogućava potpunu kontrolu nad Holdingom Đure Đakovića.

Zbog dugogodišnjih gubitaka Holdinga Đure Đaković, Vlada je početkom prošle godine preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i kreditnih linija HBOR-a osigurala 300 milijuna kuna kredita kako bi Đuro Đaković mogao nastaviti s poslovanjem. No, ta se pomoć odvija u skladu s pravilima Europske komisije, pa je kredit uvjetovan donošenjem plana preustroja kompanije.

Taj je kredit, piše Jutarnji list, pipremljen u skladu sa smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, čime se Đuro Đaković obvezao pripremiti plan preustroja, angažirati konzultanta na izradi plana te cijeli postupak dogovarati s Vladom i Europskom komisijom.

Želimo definitivnu potvrdu ministra da je proces došao kraju, da je EK priču privela kraju i da bi sad priča trebali ići u tom smjeru da se do kraja završi i da se riješi pitanje restrukturiranja ĐĐ, a na taj način i opstanak radnih mjesta u Đuri Đakoviću, rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Antun Štivić te naglasio da je ovaj dogovor Vlade RH, Europske komisije i češkog ulagača svima u interesu.

Očekuje se da Glavna uprava za tržišno natjecanje do kraja ovoga tjedna dostavi Komisiji prijedlog rješenja, a ako sve bude išlo prema planu, Europska će komisija do sredine listopada odluku o prihvaćanju plana objaviti u službenom glasniku Europske unije.

-Plan za Slavoniju o kojem je Vlada mnogo govorila u proteklo vrijeme bi doista bio mrtvo slovo na papiru kada Đuro Đaković ne bi mogao biti spašen i mi duboko vjerujemo da će biti spašen, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Iz medija:

Jutarnji list: Hoće li EK odobriti plan za spas posrnulog diva? Doznajemo i što traže ulagači iz Češke
Jutarnji list: Gotovi pregovori: Europska komisija odobrila je plan za spas Đure Đakovića, imamo detalje
H
RT: Novosel: Vjerujemo da će Đuro Đaković biti spašen

OSTALE NOVOSTI