Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaSekcija mladihSekcija ženaVijesti

Završen 8. Kongres Sindikata metalaca Hrvatske – industrijskog sindikata

PRIMOŠTEN, 27. svibnja 2022. – Održan je 8. Kongres Sindikata metalaca Hrvatske – industrijskog sindikata na kojem je sudjelovalo stotinjak delegata i gostiju. U sklopu Kongresa održani su izbori za predsjednika, dopredsjednika, te članove Nadzornog odbora i Statutarne komisije. Za predsjednika sindikata na mandat od pet godina ponovno je odabran Siniša Kosić, a za dopredsjednika Leonid Čimbur.

Na Kongresu su sudjelovali i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) kojem je udružen SMH-IS, Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te predstavnici europskih i međunarodnih sindikalnih asocijacija.

U Izvješću o radu za protekli mandat predsjednik SMH-IS Siniša Kosić je istaknuo da su posljednje četiri godine bile izuzetno turbulentne za cijelo gospodarstvo, s posebnim naglaskom na sektor metalurgije – od svjetske krize u brodogradilištima, do pandemije Covid-19, potresa u Zagrebu i Sisku te ruske agresije na Ukrajinu. Uz navedeno jedan od većih problema je i smanjenje broja članova unutar sindikata koji se ove godine ipak stabiliziralo. Poručio je i da su sindikati odgovoran socijalni partneri poslodavcima, ali da treba dodatno educirati mlađe radnike koji nisu uopće upoznati s radom sindikata.

Od 67 delegata za ponovno izabranog Sinišu Kosića glasovalo je 34, dok je protukandidata Antuna Štivića zaokružilo 33 delegata. Svi sudionici Kongresa su istaknuli da potpisivanje granskog kolektivnog ugovora mora biti u fokusu novog vodstva.

OSTALE NOVOSTI