Loading...
Odbor hrvatske brodogradnje

Završna Konferencija na projektu -Putokaz za restrukturiranje u sektoru metala-

Zaključak Konferencije jest da je sve manje mehanizama za zadržavanje kapitala i njegova protoka na jeftinija tržišta rada u Europi i Daleki istok. Takvi jednostrani potezi dovode do napetosti odnosa što rezultira socijalnim problemima u pojedinoj državi. Socijalni partneri moraju naći način kako bi se takve situacije izbjegle jačanjem Socijalnog dijaloga.

Završna Konferencija je održana od 29. do 30. studenog  2011.godine u Sofiji – Bugarska u organizaciji sindikata metalaca Bugarske „METALICY“ / KNSB na temu Restrukturiranja u sektoru Metala: „Putokaz za restrukturiranje u sektoru metala – upravljanje restrukturiranjem, aktivno uključivanje socijalnih partnera, odvajanje dobrih praksi, te razmjena iskustava i inovacija“

Na skupu su sudjelovali uz predstavnike sindikata, poslodavaca i vladinih stručnjaka iz Bugarske, Makedonije, Italije, Mađarske, Rumunjske, Španjolske, predstavnik EMF-a i SMH-IS koju je predstavljao Juraj Šoljić, Predsjednik Odbora Hrvatske brodogradnje SMH-IS.

Prezentacije su bile koncipirane s vrlo opširnim materijalima što su ga zemlje učesnice dostavile za potrebe izdavanja publikacije za sam Projekt koji je i namijenjen za potrebe socijalnih partnera u metalnoj industriji te ima za cilj razviti svoje vještine, znanje i razumijevanje restrukturiranja, za podršku tvrtke prosperitet i dobrobit radnika u smislu globaliziranom tržištu, gospodarske promjene i nove izazove u odnosa između rada i kapitala. Duboki pregled procesa restrukturiranja u novoj ekonomskoj stvarnosti gdje je naglasak u razmjenu dobre prakse na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Nakon izlaganja od strane Vasiala Yanachkova, predsjednika TU “Metalicy”, Plamena Dimitrova, predsjednika CITUB, Eddya Stama, savjetnika u EMF-u, te sažetog pregleda analize dobivenih informacija o restrukturiranju u pojedinim zemljama učesnicama (13 zemalja), kao i opširnom izlaganju predstavnika Vladinih organizacija Bugarske udruge poslodavaca metalurške industrije, Nacionalna agencije za zapošljavanje, te Elke Dimitrova iz Uprave za politiku tržišta rada – Ministarstvo rada i socijalne politike, Valerij Gruev , Direktora za sektor industrijskih odnosa i korporativnog upravljanja iz Ministarstvo gospodarstva, energetike i turizma, se pokušalo se doći do ˝Putokaza u mapi za restrukturiranje˝ s kojim bi svi socijalni partneri bili zadovoljni.

 

 

OSTALE NOVOSTI