Loading...
Vijesti

Žuti katon..Priključite se i VI aktivnostima u organizaciji sindikalnih središnjica, pokažimo nezadovoljstvo zajedno jer smo ipak Zajedno najjači !!!!

Četiri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Međunarodni praznik rada osim još u gradovima Splitu, Osijeku, Karlovcu  ,obilježiti će na središnjim zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića i to  prosvjednim skupom, bolje rečeno performansom.

 KOME ŽUTI KARTON?

 Vladi i Hrvatskom državnom saboru !!!!

ZAŠTO ŽUTI KARTON?

ŽUTI KARTON, među ostalim, jer odlukama Vlade ubrzano rastu troškovi života, a:
– minimalac iznosi 35,9 posto, a prosječna mirovina 39,3 posto prosječne plaće u RH;
– 68 posto građana prima plaću ispod prosječne;
– 3/4 građana već ima problema s pokrićem mjesečnih troškova;
– cvate otkup obiteljskog zlata i srebra, sve do zlatnih zubi;
– cijene goriva lete u nebo;
– PDV je povećan sa 23 na 25 posto;
– najavljen je rast cijena struje, plina i drugih energenata, ali i komunalnih usluga
– raste broj nezaposlenih
– odnos broja umirovljenika i osiguranika iznosi 1:1,19
– privatizacija se nastavlja po dosadašnjem modelu, bez javnih rasprava i bez želje za postizanjem društvenog konsenzusa o njezinu nastavku.

TRAŽI SE PLAN 22:
– pokretanje proizvodnje i stimulativne mjere za proizvodni sektor, ali bez izmjena Zakona o radu
– mjere za očuvanje postojećih i otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta bez dodatnog   opterećenja radnika umjesto kvazipoticanja zapošljavanja
– povećanje minimalca te jamstvo redovite isplate plaća i uplata doprinosa za obavljeni rad
– jačanje kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora, a ne traženje načina na koje ih suspendirati
– javni mirovinski sustav koji jamči pristojnu mirovinu umjesto jačanja II. mirovinskog stupa koji jamči profit bankarima
– vođenje socijalnog dijaloga ‘živom riječju’, a ne putem medija
– stvaranje uvjeta koji će Hrvatsku pretvoriti u društvo u kojemu je poželjno živjeti i raditi umjesto društva iz kojega mladi odlaze trbuhom za kruhom i dati šansu mladima jer je to šansa i za Hrvatsku.

KAKO?

Članovi sindikata udruženi u SSSH okupit će se u 10,00 sati ispred Radničkog doma u Zagrebu, Krešimirov trg 2 (i dobiti opremu/materijale), odakle će se u 10,30 sati u koloni uputiti prema Trgu bana Jelačića; Pred Radničkim domom pridružit će im se i članovi HUS-a koji stižu autobusom iz Splita; Na istom mjestu mogu se pridružiti, ako to žele, i članovi drugih dviju središnjica (URSH i NHS);

Na Trgu bana Jelačića glazba će svirati od 10,30 sati;

Program započinje u 11,00 sati – prisutnima će se obratiti samo predsjednici središnjica, nakon toga sudionici će se Radićevom ulicom zaputiti prema Markovom trgu gdje će pred ulazima u Hrvatski sabor i Vladu RH ostaviti žute kartone, bez zadržavanja i govora. Po povratku na Trg, sudionicima će se ponovno obratiti predsjednici središnjica organizatora i time će program obilježavanja 1. svibnja biti završen. Nakon završetka programa, sudionici slobodno biraju kamo će se uputiti; Jarun ili Maksimir.

Pozivamo sve članove SMH-IS, sve industrijske radnike, građane, posebno mlade da nam se pridruže u obilježavanju Međunarodnog praznika rada 2012. godine u Zagrebu, ali i u Karlovcu na tradicionalnoj biciklijadi, u Osijeku i u Splitu na Marjanu kao i u svim drugim gradovima u kojima sindikalne središnjice organiziraju izražavanje nezadovoljstva .

.

OSTALE NOVOSTI