Loading...
Vijesti

Članstvo podupire sindikalne akcije SMH u vezi restrukturiranja i privatizacije brodogradnje

Sindikat metalaca Hrvatske, sa svojim predsjednikom Ivom Marjanovićem, unatrag mjesec i pol  prikupio je informacije i stavove domaćih i stranih subjekata upoznatih ili vezanih za restrukturiranje i privatizaciju u hrvatskoj brodogradnji. U razgovorima Vlade sa socijalnim partnerima o načinu i modelu restrukturiranja hrvatske brodogradnje kroz privatizaciju, naglašava se kako je to preporuka Europske komisije, pa je i SMH dao suglasnost na predloženi način privatizacije, ali uz zahtjev za aktivnim sudjelovanjem u cijelom procesu privatizacije (ponuda i odabir partnera), uz obvezan socijalni sporazum kao preduvjet za davanje suglasnosti privatizaciji.
Vlada je Odluku o namjeri privatizacije i načelima privatizacije pet hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu donijela 21. svibnja, ali u Odluci uloga socijalnog partnera i socijalni sporazum nisu spomenuti– kaže Ivo Marjanović.
            Razgovarajući s Hannesom Swobodom, izvjestiteljem Europskog parlamenta za RH, rečeno je kako se EU ne miješa u određivanje modela restrukturiranja i privatizacije, te kako za EU nije bitan oblik vlasništva, ali restrukturiranje i funkcioniranje brodogradilišta moraju jamčiti uspješnost i konkurentnost. Također je naglašeno kako sindikalni zahtjevi, izraženi kroz socijalni sporazum, nisu u suprotnosti sa EU politikom, ali moraju biti obznanjeni i unaprijed poznati zainteresiranim investitorima. SMH se upoznao i sa procesom restrukturiranja talijanskih brodogradilišta, koja su uspješna iako u državnome vlasništvu.
            Nakon prikupljenih informacija SMH je zaključio: zadržati sva radna mjesta potrebna brodogradilištima, zadržati djelatnost u svim brodogradilištima, sudjelovanje sindikata u izradi ponuda za privatizaciju i u odabiru najboljeg ponuđača, prvenstvo ima ponuđač koji je spreman potpisati sa Sindikatom socijalni sporazum čiji se glavni elementi trebaju unijeti u kupoprodajni ugovor i osigurati da Vlada RH u svojemu vlasništvu zadrži paket od 25 posto plus 1 dionica, radi kontrole restrukturiranja i privatizacije. 

            SMH je ovih dana proveo anketu među svojim članstvom u četiri brodogradilišta. Od 4263 radnika izašla na osobno izjašnjavanje, 96,90 posto izjasnilo se za sindikalne akcije i potporu zahtjevima SMH.

OSTALE NOVOSTI