Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

31. obljetnica herojskog čina radnika Đure Đakovića

Na današnji dan prije 31 godinu, 6.svibnja 1991.godine radnici Đure Đakovića spriječili su izlazak tenkova iz kruga tvornice pružajući tako snažan otpor agresiji na Republiku Hrvatsku. Naoružani vojnici tadašnje JNA iz bivše brodske vojarne ušli su u tvornicu Specijalnih vozila, želeći otpremiti gotove tenkove na vojni poligon. Đurini metalci, ogorčeni tim postupkom, nisu dopustili da tenkovi napuste tvornički krug. Spontano su se u velikom broju okupili u tvorničkom krugu, a vojnici su se neobavljena posla vratili u brodsku vojarnu.

Ovaj povijesni dan, za noviju povijest republike Hrvatske malo ljudi zna. Jedini pisani podatak o ovom događaju postoji samo u knjizi 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu.
Upitali smo o ovome događaju osobu koja najbolje zna podatke ovoga povijesnoga dana, a to je Antun Štivić, SMH – a (Sindikat metalaca Hrvatske) .

– Ovaj događaj bio je povijesni dan za Slavonski Brod, radnike Đure Đakovića i sindikalni pokret u Hrvatskoj. Na današnji dan prije 31 godinu, JNA je htjela preuzeti 21 tenk iz tvornice Đure Đaković i odvesti u bivšu vojarnu.
Jugoslavensku vojsku je zaustavilo 5000 radnika koji su svojim tijelima zaustavili odvoz tenkova koji su trebali biti upotrijebljeni pri agresiji na Hrvatsku i hrvatske građane.

– Kasnije od tih tenkova formirala se cijela satnija 108. hrvatske brigade, koja je diljem hrvatske pronosila slavu i čuvala hrvatske građane od neprijatelja.
Kroz redove hrvatske vojske prošlo je 2600 djelatnika Đure Đakovića.

– Od 2600 djelatnika, čak njih 1600 je bilo u hrvatskoj vojsci cijelo vrijeme rata, 115 ih je poginulo, a 132 su bila ranjena. Djelatnici ĐĐ-a bili su u 3 brodske brigade hrvatske vojske, a to su 108. Brigada, 139. Brigada i 157. Brigada. Ne smijemo i ne možemo zanemariti uloge Đure Đakovića u domovinskom ratu. Ovaj događaj se mora obilježavati zbog poginulih branitelja, njihove djece i djece koja moraju učiti povijest, a povijest je učiteljica života, poručio je Antun Štivić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

OSTALE NOVOSTI