Loading...
Rotirajući postoviVijesti

Branko Grčić: Cilj Vlade je spašavanje industrije!

Grčić-Vedran-aZagreb, 8. ožujka 2013. – Na inicijativu SSSH, predstavnici te sindikalne središnjice i udruženih sindikata (EKN, STUH, SGH, SMH-IS i STH) sastali su se u zgradi Vlade s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom regionalnoga razvoja i fondova EU  Brankom Grčićim kako bi razgovarali o politici reindustrijalizacije Hrvatske i o tvrtkama koje posluju s problemima te stoga radnicima ne isplaćuju plaće, kao i o perspektivama tih tvrtki i mogućim rješenjima. Tema razgovora bila je i primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, s posebnim osvrtom na iskustva radnika u predstečajnim nagodbama, te Zakon o strateškim investicijskim projektima RH i druge komponente vladine politike privlačenja (privatnih) investicija.

20130308_100935Dogovoreno je kako će se najmanje jednom mjesečno, a prema mogućnosti svakih 15 dana, održavati konzultativni sastanci o problemima u svakom sektoru gdje će se pokušati odmah riješiti problem bilo otvaranjem socijalnog dijaloga ili dogovorom o nekom drugom rješenju. Sindikalnoj strani takav je pristup prihvatljiv, jer ta koordinacija, koja je do sada trebala postojati između Vlade i gospodarskih sindikata, nije bila primjerena.

Potpredsjednik Vlade izrazio je uvjerenje kako  politika Vlade ne ide na uštrb proizvodnog sektora i da joj nije cilj uništenje industrije, već njezino spašavanje. U tome je dijelu obećao daljnje aktivnosti u smjeru investiranja i zapošljavanja radnika.

Što se tiče predstečajne nagodbe, najavljene su izmjene određenih odredbi.

Uz nekoliko suradnika iz Porezne uprave, sastanku je bio prisutan i Boris Lalovac, zamjenik ministra financija.

OSTALE NOVOSTI