Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Đuri Đakoviću HBOR-ov kredit od ukupno 150 milijuna kuna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Društva Đuro Đaković grupe i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), potpisali su ugovor o kreditu od 150 milijuna kuna koji bi trebao ojačati njihovu likvidnost, priopćeno je iz Đure Đakovića

Ugovor s HBOR-om su potpisali Đuro Đaković Specijalna vozila, zajedno s društvima Đuro Đaković Grupa, Đuro Đaković Strojna obrada i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura.

Ujedno je sklopljen i ugovor o okviru za izdavanje domaćih i inozemnih činidbenih bankarskih garancija po nalogu Đuro Đaković Specijalna vozila  u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna.

HBOR-ov kredit realiziran je nakon što je Vlada u siječnju odlučila dati državno jamstvo, a Europska komisija u svibnju odobrila Vladinu odluku o jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci.

Nakon Vladine odluke, potpisan ugovor s HPB-om o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je bio prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo. 

Đuro Đaković zapošljava 794 ljudi i ima razgranat industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju. Temeljna djelatnost tvrtke je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene.

Kompanija je zapala u probleme izgubivši stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje. Poteškoće su i posljedica rezanja potrošnje za nacionalnu obranu zadnjih nekoliko godina.

Đuro Đaković grupa je za 25. kolovoza sazvala glavnu skupštinu na kojoj bi dioničari trebali odlučiti da se gubitak, koji je krajem prošle godine premašio 223,64 milijuna kuna, najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Đuro Đaković grupa je prošlu godinu završila s gubitkom od 104,46 milijuna kuna, a preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja iznosi 119,18 milijuna kuna, tako da je na zadnji dan prošle godine ukupni gubitak iznosio 223,64 milijuna kuna, podaci su iz poziva za skupštinu.

Temeljni kapital, pak, iznosi 203,06 milijuna kuna i podijeljen je na 10.153.230 dionica, nominale 10 kuna po dionici.

izvor: 24sata.hr

OSTALE NOVOSTI