Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

Konačna presuda: 7-Dnevno i Dnevno.hr pisali neistine o RIZ-Odašiljačima

sssh.hr

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90Zagreb, studeni 2016. – Županijski sud u Zagrebu donio je konačnu, pravomoćnu presudu u korist RIZ-Odašiljača d.d. Zagreb, bivšeg (sada pokojnog) člana Uprave Društva Milića Bijelića te glavne sindikalne povjerenice SMH-IS-a i članice Radničkog vijeća Društva Marine Glokević u postupku protiv portala Dnevno d.o.o. za klevetu.

Kako se, među ostalim, navodi u obrazloženju presude, nakon analize iskaza svjedoka i tužitelja proizlazi kako predmetni i utuženi članci (objavljeni 12. i 19. prosinca 2014. god. u tjedniku 7-Dnevno i na portalu Dnevno.hr od 12. do 15. prosinca 2014.) sadrže niz neistinitih informacija koje su objavljene o tužiteljima i kako su sve informacije koje tužitelji citiraju u tužbi neistinite. Društvo se predstavlja kao tvrtku koja se bavi kriminalom, čija Uprava na nedopuštene načine upropaštava tvrtku i radnike, izvlače novac, nesavjesno posluju. Osobito je negativno i neistinito ukazivanje na postojanje nekakvih krađa, nepravilnosti, te navođenje da se ne isplaćuju plaće radnicima i da su u dugovima. Bivšeg člana Uprave i glavnu sindikalnu povjerenicu prikazuje se kao nemoralne osobe sklone kriminalu, koristoljublju, prevarama, izvlačenju i krađi novca, koje će učiniti sve radi vlastite dobiti, pa tako i lažno organizirati prosvjede u tvrtki. Zaključuje se, kako portal Dnevno, objavljujući takve neistinite informacije, nije imao namjeru javnosti plasirati točne, potpune i istinite informacije, već očitu namjeru diskreditirati tužitelje u očima javnosti i toj istoj javnosti plasirati neistinite informacije.

Na sudu su tužitelji rekli da je potpuno jasno kako iza takvog pisanja ne stoji novinar koji želi vrhunski i profesionalno obavljati svoj posao, već vlasnik Portala Dnevno d.o.o. Michael Ljubas koji je još 2006. god. kao dioničar Elektroprometa (i drugih svojih tvrtki) počeo kupovati dionice RIZ-Odašiljača u cilju preuzimanja Društva RIZ, a sve zbog atraktivne lokacije i povrata RIZ-ove imovine u iznosu nešto više od 17 mil. dolara.

Još 2007. god. bio je izrađen projekt RIZ-Biser Maksimirske šume, kad su se usprotivili radnici, sindikat, Radničko vijeće, Udruga malih dioničara, kako bi spriječili uništenje tvornice zbog lokacije po dobro poznatom hrvatskom scenariju (primjer tvornica Kamensko).

Ovih dana je po medijima aktualna tema gradnja nebodera na lokaciji nekadašnje tvrtke RIZ-Poluvodiči, pored lokacije RIZ-Odašiljača, gdje se jasno spominje Michael Ljubas.

– Sa spomenutim člancima, očita je bila namjera diskreditirati, uništiti ugled poslovno i privatno, čast, dostojanstvo i zdravlje tužitelja, te maknuti s puta osobe-predstavnike RIZ-a koji su funkcijama bili istureni u borbi za opstanak tvornice. Na žalost, u takvoj borbi, zdravlje je izgubio g. Bijelić koji je ove godine preminuo i nije dočekao pravomoćnu presudu.  Ova presuda je satisfakcija tužiteljima za sve negativno proživljeno unazad dvije godine od kako su članci izašli, satisfakcija radnicima koji su vjerovali i bili uz svoje predstavnike, satisfakcija predstavnicima SMH-IS-a, te zaključak da se ipak ne mogu pisati klevete i laži bez posljedica. Pravda je spora, ali dostižna, komentirala je presudu glavna sindikalna povjerenica SMH-IS-a u RIZ-Odašiljačima Marina Glokević.

OSTALE NOVOSTI