Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaVijesti

Mladen Novosel izabran za predsjednika SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji okuplja više od 100 tisuća radnica i radnika iz širokog niza djelatnosti privatnog i javnog sektora, održao je Deveti kongres, pod nazivom Za Hrvatsku zadovoljnih radnika na kojem su okupljeni zastupnici na još jedan mandat za predsjednika SSSH izabrali Mladena Novosela, kao i članove Nadzornog odbora i Statutarne komisije.
Otvaranju Devetoga kongresa SSSH Za Hrvatsku zadovoljnih radnika prisustvovali su: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Majda Burić, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.

 

U uvodnom govoru Mladen Novosel se osvrnuo na prošlo mandatno razdoblje i kazao da je SSSH, unatoč često nenormalnim uvjetima u kojima su radili članovi sindikata i u kojima se obavljao sam sindikalni rad, pokazao spremnost na akciju i sposobnost prilagodbe kriznim situacijama.

“Naša je zadaća i odgovornost, i tu opet podjednako mislim na Savez i na sve naše sindikate, osvijestiti radnike da se situacija na tržištu rada promijenila i da im se snaga znatno povećala, potaknuti ih i pomoći im da se organiziraju, i da tako sindikalno organizirani, kroz kolektivne pregovore, a ako treba i štrajkove, zahtijevaju i bore se za ono što im pripada – plaće i rad po mjeri čovjeka”, rekao je Novosel.

Uz domaće goste, Kongresu su prisustvovali vodeći ljudi europskih i međunarodnih sindikalnih središnjica – Luca Visentini, novoizabrani glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), Lina Carr, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC), te predstavnici sindikalnih središnjica iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

U Programu rada SSSH 2022. – 2026. najavljen je daljnji rad na izgradnji snage sindikata i poticanje sindikalnih integracija, kako unutar središnjice, tako i izvan nje, oblikovanje javnih politika, snažnije koordiniranje kolektivnog pregovaranja s ciljem povećanja pokrivenosti radnika granskim kolektivnim ugovorima, te sindikalno djelovanje vezano uz digitalnu tranziciju svijeta rada i zagovaranje ambicioznih politika ublažavanja klimatskih promjena. Na Kongresu je usvojena Rezolucija o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, kojom će SSSH aktivno poticati suradnju udruženih sindikata iz javnog i privatnog sektora, kako unutar središnjice tako i na cijeloj sindikalnoj sceni Hrvatske.

Osoba za kontakt: Matija Tomašek (099 265 85 77)

OSTALE NOVOSTI