Loading...
Vijesti

Na konferenciju Multinacionalnih kompanija koja se održavala 1.-3.02.2011.god. u Brusselu ispred Sindikata metalaca SMH-IS) bili su nazočni Klara Galzina, i Mario Vidiček

Na konferenciji su bile nazočne 22 zemlje iz Evropske unije, a sudionici iz SMH-IS su bili kao pridruženi članovi pošto smo u članjeni, kao sindikat, u evropske sindikalne inegracije EMF, ETUF, a pogotovo što usko surađujemo sa metalcima širom Evrope kao što je IGM iz Njemačke.
Utisak sudionika je da je kapital i borba za profitom jednako nemilosrdan u svim zamljama Evrope. Sidikati, a i radnička vijeća prolaze kroz iste ili slične probleme.

Problem u Hrvatskoj je više izražen u razjedinjenosti među sindikatima, puno sindikalnih središnjica. Među radnicima nemamo dovoljno sindikalne kulture, te je bitno popraviti ugled sindikata i uključiti što više mladih radnika. Stariji i iskusniji sindikalci trebeju, što je moguče više, svoje sposobnosti, znanja i vještine prenositi na mlađe. Kako?  Organizirati seminare, te pokušati održavati tribine u zadnjim godinama srednjih škola. Pitanje je kako dobiti termine i kakav će biti odaziv budučih radnika, svakako treba pokušati. 

 
 
 

OSTALE NOVOSTI