Loading...
Vijesti

Od 26. do 28.09.2007. u Trogiru je održana Međunarodna konferencija o brodogradnji

Pod pokroviteljstvom Europske federacije metalaca-Odbora za brodogradnju održana je od 26. do 28..09.2007. godine u Trogiru Međunarodna konferencija o brodogradnji o temi « Budućnost europske brodogradnje u uvjetima globalizacije « Na konferenciji je sudjelovalo 32 predstavnika iz 8 zemalja ( Poljska, Velika Britanija, Španjolska,Finska, Danska Francuska, Njemačka i Hrvatska , te stručnjaci za područje brodogradnje i restrukturiranje brodogradnje sa Bremen University.

Voditelj Konferencije bio je predsjednik Odbora za brodogradnju EMF Heino Bade, inače predstavnik njemačke brodogradnje iz Hamburga i Ivo Marjanović predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici pet velikih brodogradilišta i to:
– Franjo Lovreković – «3 Maj»- Rijeka
– Joško Franić – «BIS»- Split
– Nevio Kirac – «Uljanik» – Pula
– Slavko Bilota – «Brodotrogir» – Trogir
– Damir Bačinović – «Viktor Lenac» -Rijeka
Suorganizator Konferencije bio je dopredsjednik Vedran Dragičević,
Suorganizator i domaćin Konferencije bio je kolega Slavko Bilota – dopredsjednik Odbora hrvatske brodogradnje.

U dva dana trajanja Konferencije informirani smo od kolega sa bremenskog univerziteta i predsjednika Odbora za brodogradnju EMF kolege Heine Bode o stanju i perspektivi u europskoj brodogradnji i to u području:
– zaposlenosti,
– knjizi narudžbi europskih brodogradilišta ,
– restrukturiranju Njemačke i Poljske brodogradnje,
– budućnost i Europske brodogradnje i brodograđevne industrije,
– planu i programu korištenja i očuvanja mora
Predstavnicima iz Europe prezentirana je od strane predsjednika SMH Ive Marjanovića hrvatska brodogradnja i problemi u kojima se nalazi kao i program restrukturiranja hrvatske brodogradnje, poteškoća u financiranju, tehnološkoj zaostalosti i nužnosti tehnološke obnove kao i kadrovskoj ekipiranosti.
Kolegama iz Europe prezentiran je program restrukturiranja brodogradilišta «Brodotrogir» od strane stručne osobe, a kojeg su gosti posjetili i razgledali.
Prilikom posjeta brodogradilištu «Brodotrogir» delegaciju je primio direktor brodogradilišta Mateo Tramontana, upoznavši goste s tradicijom i poviješću ovog brodogradilišta, kao i planovima za budućnost. 

Nakon završetka ove Konferencije i podataka koje su kolege dobili od naših predstavnika iz pet velikih brodogradilišta zaključci Odbora brodogradnje bili su da hrvatska brodogradnja ima budućnost u europskoj obitelji, da će ovaj Odbor u granicama svojih mogućnosti i potpori pomoći SMH u nastojanjima da se sačuvaju sva brodogradilišta i radna mjesta u njima.
Nužnost očuvanja brodogradnje nalazi svoje opravdanje u iskustvu, značaju za hrvatsko gospodarstvo jer brod može biti lokomotiva hrvatske industrije.
Napuštanje brodogradnje osjetila je Švedska, koja je tek sada shvatila da se olako odrekla brodogradnje i pokušava je ponovo oživjeti.
Nakon što su sudionici Konferencije upoznati s problemima njemačke brodogradnje, koja je desetkovana po broju zaposlenih ali sada vrlo uspješna, konkurentna i produktivna, a time i stabilna, daje nama u Hrvatskoj ozbiljne nade za naše uspješno restrukturiranje
Hrvatskoj ne smije primjer biti poljski model restrukturiranja, koji sada ponovo prolazi svoju najveću krizu i u kojem sindikati moraju biti ti koji traže partnere i investitore, a od kojih je vlastita država digla ruke.
Kolege iz EMF su shvatile problem u Hrvatskoj u svezi restrukturiranja i podržavaju ga, naročito napomenu da je prijelazno razdoblje za proces i restrukturiranja nužan, jer Hrvatska je ipak za razliku od mnogih prošla krvavi rat u koje vrijeme je preživljavala, a u tome je veliku ulogu odigrala i brodogradnja, budući da je u njoj radio veliki broj radnika.

Hrvatska delegacija, predsjednik SMH i predstavnici pet velikih brodogradilišta zahvalio se kolegama na podršci u procesu restrukturiranja, kao i suradnji u budućnosti.

OSTALE NOVOSTI