Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Održan skup radnika BI 3. MAJ d.d.

 skup1Dana 12. lipnja s početkom u 13. sati održan Skup radnika BI 3.MAJ što ga je sukladno i obavezama iz Zakona o radu sazvao Predsjednik RV BI 3.maj Juraj Šoljić.

Skup radnika je sazvan i radi namjere da se radnici BI 3.MAJ-a upoznaju s programom restrukturiranja koji je Uljanik d.d. predao na verifikaciju u Europskoj Komisiji i Vladi RH kao zadnja obaveza pristupanja RH – EU, a koji je prošli tjedan odobren.

Radničko vijeće na čelu s Predsjednikom Jurajem Šoljićem je podnijelo Izvještaj o radu u razdoblju od posljednjeg Skupa radnika te je prezentiralo svoje stavove o trenutnom stanju, zaposlenosti i procesu privatizacije, nakon čega je Uprava na čelu s Predsjednikom Uprave Edijem Kučanom prezentirala Program restrukturiranja okupljenim radnicima Brodograđevne Industrije 3.MAJ. skup3

Na Skupu radnika bili su prisutni i: Bruno Bulić, Predsjednik SIK-a, Nenad Šegetin, Glavni povjerenik Podružnice SMH-IS 3.MAJ TIBO-a, Bosiljka Zlojutro, Glavna povjerenica Podružnice 3.MAJ MID-a, Branko Kužet, Regionalni povjerenik SMH-IS za PGŽ i LSŽ, Vedran Dragičević, Predsjednik SMH-IS.

Ukratko je prezentirano da:

U financijskom dijelu Uljanikov doprinos iznosi 842 milijuna kuna, koji bi trebao uložiti u 3.maj, osigurat će se kroz komercijalne kredite za koje će Uljanik grupa dati garancije, a teretit će »3. maj«. Strukturno, kroz kredite 767 milijuna kuna, dok preostalih 75 milijuna kuna će se uložiti u investicijsko restrukturiranje, i to 10,8 milijuna kuna u tehnologiju, u zaštitu okoliša 15 milijuna kuna, kapitalne objekte 14,2 milijuna dok će najskuplja investicija biti uvođenje novog informatičkog sustava koji će koštati 35 milijuna kuna radi potreba izrade dokumentacije i novih projekata. Sama integracija dva brodogradilišta i zaposlenika planira se provesti na način da će unutar Uljanik grupe biti osnovane dvije nove tvrtke, Organizacija gradnje broda i Logistika.

Nastavno ispod njih nalaze se Brodogradilište Uljanik, Brodogradilište »3. maj«, Proizvodnja opreme (Vodnjan d.d.) i Strojogradnja (tvornica motora). Svako od tih društava imati će pravnu i financijsku osobnost. Ponovljeno je brojka od 400 radnika viška ne očekuje među proizvodnim radnicima i da će se svaka mjera provoditi u skladu s Zakonom o radu, uz sudjelovanje Radničkog vijeća i sindikata, prema važećim Kolektivnim ugovorom za što je namijenjeno nešto više od 66 mil. kuna koji je državni doprinos uz ostalih 781 mil. kuna koliko iznosi ostatak doprinosa RH.

U planu restrukturiranja je navedeno da će se na trećemajskoj lokaciji nastaviti graditi brodovi cjelim procesom, od obrade crne metalurgije do završnog opremanja, a sinergijski efekti koji će se u tom dijelu provesti trebali bi osigurati da se ne dupliraju kapaciteti između dva brodogradilišta, uz optimalno korištenje navoza po sistemu veći brodovi na veće navoze da se mogu ugovarati veće serije brodova sa kraćim rokovima isporuke. Ići će se prema mobilnosti vlastite radne snage, a što bi trebalo dodatno smanjiti potrebu za kooperacijom.

Nadalje navedeno je da će se Uljanik okreće prema brodovima specijalne namjene odnosno nove tržišne niše, u tom kontekstu rečeno je da se pregovara s više potencijalnih naručioca, ali problem je cijena. Sinergijski efekt obuhvatit će Nabavu, Prodaju i Projektiranje, a doći će i do financijske integracije BI 3.MAJ i Uljanika, poslovat će sa zajedničkim financijama, cjelokupnu kontrolu obavljat će AUDIO, Ministarstvo gospodarstva, Europska komisija.

Što se tiče dionica, Uljanik će ponuditi 8 posto dionica radnicima 3.maja nakon godine dana te je navedeno da će Uljanik zadržati 75 posto vlasništva.

Od Predsjednika Radničkog vijeća i Glavnog sindikalnog povjerenika Juraja Šoljića pozdravljen je partnerski odnos Uljanika prema 3.maju te najavio da se u kratko vrijeme očekuje i potpisivanje Socijalnog sporazuma, također traži se da se s mjerama restrukturiranja nakon konzultacija s socijalnim partnerima započne odmah, kako bi se smanjili gubitci, da se sinergijski učinak osjeti odmah tj. da se ugovaranjem novih poslova odmah zaposle i kapaciteti u 3.maju i da se napravi rekonstrukcija Uprave i otklone pojedine rukovodne strukture koje su prouzročili ovoliki gubitak u 3.maju odmah nakon potpisivanja Kupoprodajnog ugovora.

Međutim ostala je nedoumica nakon održanog Skupa zašto u Uljanikovom Kolektivnom ugovoru nema stavke o otpremninama i zašto od 1998.g. nije potpisan novi KU, što sada uvelike otežava poziciju nama radnicima u 3.maju. Zašto sindikati nisu tamo već punih 15 godina ugovorili ništa u KU?

Više na: SMH-IS SP BI 3. MAJ

OSTALE NOVOSTI