Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeRegija - Jadranska HrvatskaVijesti

Održana press konferencija na temu Uljanik grupe

Zagreb, 10. travnja 2019. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) još su jedanput pozvali predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da hitno donese odluku o sudbini Uljanik grupe. Očekuju restrukturiranje brodogradilišta kako bi se riješila agonija radnika koji već mjesecima dobili plaću.

Kako reče sindikalni povjerenik SMH-IS-a u Uljaniku Đino Šverko, zavlačili su ih sedam mjeseci, stalno govorili kako se ide u restrukturiranje, a sada… 

Neshvatljiv je i različit pristup Vlade prema Agrokoru i Uljaniku.

– Kako je moguće da se gotovo u jednom danu donio zakon o spašavanju Agrokora i njegovih radnika, a već gotovo dvije godine ista ta Vlada ne želi riješiti problem Uljanik grupe, rekao je predsjednik SSSHMladen Novosel, prozvavši sadašnju i sve prijašnje vlade za odgovornost zbog “upumpavanja novca u brodogradilišta”, koji nisu kontrolirale niti sankcionirale one koji su ga nenamjenski koristili, da bi se sada “napravila predstava sa zatvaranjem pojedinih direktora”, a odluka o sudbini brodogradilišta prebacila na trgovačke sudove, koji neće donijeti odluku bez signala iz Vlade.

– Mi se nikada nećemo složiti s time da novac poreznih obveznika može biti uludo bačen, ali ako u ovome trenutku Vlada ne riješi problem ova dva brodogradilišta, bit će ta koja je zakucala zadnji čavao u lijes hrvatske industrije, zaključio je.

– Ljude se zavlači, i očekujemo od Vlade da donese odluku što prije, poručio je Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS-a, podsjećajući kako radnici, kojih je od nekadašnjih 4.500 ostalo 2.800, svakodnevno moraju dolaziti na posao i trošiti novac koji nemaju.

Pressici također prisutan, sindikalni povjerenik SMH-IS-a u 3. maju Juraj Šoljić zatražio je Vladu da se ponaša odgovorno, jer ako ništa drugo, 3. majci su to zaslužili.

– Samo nam treba malo sluha u Vladi, Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva i da 3. maj konačno stane na noge, da nam se pomogne s malo novca koje bismo vratili svojim radom, rekao je.

Radnike Uljanik grupe, nastupom na pressici, podržao je i Damir Amić, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika SMH-IS-a u brodogradilištu Viktor Lenac.

Intervenirala je i Europska konfederacija sindikata (ETUC), koja predstavlja 45 milijuna članova, a čiji jeSSSH član, te IndustriAll Europski sindikat, koji okuplja sedam milijuna radnika u sektorima proizvodnje, rudarstva i energetike u Europi, a čiji je član SMH-IS. Uputli su požurnicu hrvatskome premijeru za hitno donošenje rješenja za hrvatske radnike koji mjesecima nisu dobili plaću i ne mogu osigurati osnovne potrebe svojim obiteljima.

„Neprihvatljivo je da hrvatski radnici u brodogradilištima nisu primili plaću već više od sedam mjeseci.
Tražimo od Vlade RH da poduzme akcije kako bi se stvorila održiva budućnost brodogradilišta u Puli, Rijeci, diljem Hrvatske.
Pozivamo i Europsku komisiju da poduzme akciju oko ovoga pitanja: ovo je održiv sektor, ovo je sektor koji je oduvijek bio prisutan u Hrvatskoj i pozivamo sve da poduzmu akcije kako bi se stvorila budućnost za zaposlene u industriji brodogradnje u Hrvatskoj.“


Luc Triangle, glavni tajnik IndustriAll europskog sindikata
Poruka solidarnosti s hrvatskim radnicima u brodogradnji
20190409-Uljanik-Shipyard-letter-to-PM

Prijevod pisma:

dopis-etuc-industriall-premijeru-Uljanik-grupi

OSTALE NOVOSTI