Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

OMCO – najveći svjetski proizvođač staklarskih alata

Hum na Sutli možda ima samo 5000 stanovnika, ali zato ima tvrtku koja je najveći svjetski proizvođač staklarskih alata. Iz jednog od najmodernijih pogona u Hrvatskoj – izvoze na sve kontinente, i drže desetinu svjetskog tržišta

video

U jednom od najutomatiziranijih odjela unutar pogona OMCO Croatia, sedam robotskih ćelija samostalno obrađuje sirovinu. Krajnji proizvod stvara se u 300-tinjak najmodernijih CNC strojeva.

“Neki koštaju više, neki manje, ali možemo neku prosječnu cijenu reći, ona je zasigurno 300 tisuća eura”, kaže nam Goran Blažun, projektni inženjer OMCO Hrvatska.

U njima nastaju kalupi za sve vrste staklenki i boca.

“Kalupi su proizvedeni od aluminijske bronce i sivog lijeva. Kalupi u kojima će biti proizvedena boca za neku votku, klasični pivski kalup, za viski. I želio bih posebno istaknuti kalup koji ima i jednu sentimentalnu vrijednost jer se iz njega proizvodi boca u obliku vukovarskog tornja”, priča Blažun.

Tvornica, danas u vlasništvu jedne belgijske obitelji – izrasla je iz nekadašnje staklarne Straža koja je s radom krenula prije 160 godina.

Počeli su kao mala radionica za popravke, a danas su najveći proizvođač staklarskih alata na svijetu! Svaka deseta boca proizvedena je u  kalupima iz Huma na Sutli!

U posljednja dva desetljeća – proizvodnju su povećali za 20 puta. Sa 100 zaposlenih – narasli su na više od 700. Zapošljavaju cijele razrede CNC operatera iz Krapine. Tako je ovdje stigao i Anđelko.

“Nakon tri i pol godine prakse odmah sam dobio posao. Na dva CNC stroja koji imaju posluživanje pomoću robotske ruke”, priča Anđelko.

U svakoj od posljednje tri godine zaposlili su po 70 ljudi.

“Prosječna plaća je 6500 tisuća kuna. Koja se isplaćuje redovno. Unutar te godine dobijemo još jednu plaću”, Mario Vidiček, sindikalni povjerenik.

Samo u zadnje tri godine u pogon su uožili više od 200 milijuna kuna. Trenutno drže 10 posto svjetskog tržišta! I tri su puta veći od svog prvog konkurenta, onog iz Kine.

“Kroz znanje i sposobnost ljudi, visoku tehnologiju, uspijevamo održavati korak s rastom tržišta i svoj udio na tržištu lagano povećavati, ne smanjivati”, Darko Ranogajec, predsjednik Uprave OMCO grupe.

Rade za sve najpoznatije brendove, izvoze u cijeli svijet. I to 98 posto onog što naprave.

Preostalih dva posto prodaju samo tri kilometra dalje, jedinom hrvatskom proizvođaču staklene ambalaže, koji godišnje proizvede više od milijardu staklenki i boca.

Obje goleme tvornice smjestile su u maleni Hum na Sutli. Ne čudi zato da se na općinskom grbu nalazi boca, a u staklarni je karijeru izgradio i sam načelnik.

“Bez te čvrsne povijesne utemeljenosti od 1860 otkad je staklana u ovim prostorima, ne bi bilo ni tog razvoja ni industrije ni ostalih tvornica koje idu sve bržim tempom i sve bržim koracima naprijed”, Zvonko Jutriša (NEZ.), načelnik općine Hum na Sutli.

Nezaposlenih u ovoj općini, objašnjava nam načelnik – praktički nema. Ne rade uglavnom oni – koji to i ne žele.

Izvor: vijesti.rtl.hr

 

OSTALE NOVOSTI