Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Đuro Đaković maknut sa popisa tvrtki od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku

izvor: HRT-ŽUPANIJSKA PANORAMA

Predsjednik Uprave “Đuro Đaković grupe” Slaven Posavec rekao je u izjavi novinarima da će se suradnja s državom kao najvećim suvlasnikom uspješno nastaviti, a kao glavni izazov u 2018. godini vidi nastavak procesa restrukturiranja.

“On se dominantno odnosi na društvo Industrijska rješenja, koje je ostvarilo gubitak od 17 milijuna kuna, dok su ostala društva ostvarila dobitak od šest milijuna kuna. Nastavak takvih trendova bi ugrozio i druge programe koji su se pokazali održivima. Druga stvar je zamjena kratkoročnog duga dugoročnim. Te dvije komponente kad odradimo osigurali smo i prema investitorima jasan signal da je ulaganje u ‘Đuru Đakovića’ opravdano i pozitivno”, rekao je Posavec.   Po njegovim riječima, u sljedećih šest mjeseci ne očekuje se pokretanje novog procesa dokapitalizacije “te nema razloga razmišljati o tvrtki ‘Crni čelik”, koja je bila na korak do preuzimanja “Đuro Đaković grupe”.

Potpredsjednik SMH-a Štivić od skidanja s liste ne očekuje veću štetu

Potpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić rekao je novinarima da je odluka o skidanju “Đure Đakovića” s liste najviše pogodila branitelje – radnike, koji misle da se država tako odrekla te tvrtke.

“U vlasništvu države je 36 posto i očito je motiv ministra za skidanje s liste bio da makne tvrtke u kojima država nije većinski vlasnik i u kojima ne može utjecati na odluke. ‘Đuro’ nije ništa dobio ni izgubio takvim odlukama jer većina poslova koje ‘Đuro Đaković’ ugovora je na inozemnim tržištima. Za državu se vrlo malo i skoro ništa ne radi, što je zabrinjavajuće”, rekao je Štivić i dodao kako je to pokazatelj kakav je strateški interes država imala u “Đuri Đakoviću” do sada, tako da ni od skidanja s liste ne očekuje veću štetu. Za sindikat je od skidanja s liste veću važnost imala nedavna promjena Uprave “Đuro Đaković grupe”.

“Uprava je nova, predložila ju je Vlada i nadamo se da ona stoji iza njih. Sastanak koji smo s njima imali potvrdio je  da će socijalni dijalog Uprave i sindikata ići u smjeru u kojem je išao i do sada, što znači da ne očekujemo probleme u poštovanju kolektivnog ugovora”, rekao je Štivić i dodao kako očekuju da će se nastaviti trend socijalnog dijaloga i da će se problemi s likvidnosti i pronalaženjem strateškog partnera riješiti u što kraćem roku na zadovoljstvo radnika

izvor:JUTARNJI.HR

OSTALE NOVOSTI