Loading...
Vijesti

POČETAK SPAŠAVANJA HRVATSKIH BRODOGRADILIŠTA ??

20130201_090803Na sastancima održanim u Ministarstvu gospodarstva predstavnici sindikata koji 20130201_093059 djeluju u 3.Maju, Brodosplitu i Brodotrogiru informirani su o stanju u pregovorima sa budućim vlasnicima i Europskom komisijom oko programa restrukturiranja i ugovora o preuzimanju dionica. Sindikati su obaviješteni kako će uz odobrenje ugovora od EUROPSKE KOMISIJE potpis ugovora za Brodosplit biti 28. veljače čime bi i formalno DIV iz Samobora preuzeo upravljanje brodogradilištem I TO PREMA ODOBRENOM PROGRAMU od strane Hrvatske Vlade i Europske komisije.

Za BRODOTROGIR sve strane su se usuglasile te se samo očekuje i formalna potvrda 20130201_101821Europske administracije. Potpis i ulazak novog vlasnika Danka Končara očekuje se do kraja Ožujka.

Najviše posla u realizacije privatizacije očekuje pregovarače oko brodogradilišta 3 Maj gdje su predstavnici sindikata zatražili da se proces 20130201_113008završi do prvog svibnja. Također je SMH-IS izrazio zabrinutost zbog namjere da se društva 3Maj MID, 3Maj TIBO, 3Maj STM i 3Maj UGOSTITELJSTVO ustupe AUDI ju na upravljanje.

Generalni zahtjevi sindikata su da im se dostave programi restrukturiranja  i ugovori o preuzimanju dionica ukoliko je pravno moguće, ukoliko ne, da sindikati imaju uvid u navedene dokumente za što nema nikakvih zapreka . Na kraju je zaključeno da će ministarstvo koordinirati pregovore sindikata sa svim budućim vlasnicima u cilju potpisivanja socijalnih sporazum kao i da se otpremnine izjednače sa onima koje su dobili radnici Kraljevičkog brodogradilišta.

OSTALE NOVOSTI

3 comments
 1. Bosiljka

  Neznam otkad to brodovi plove bez motora.Knjiga ugovorenih brodova prazna.Brodogradilište spašavaju a motori im očito netrebaju.Nismo li zaslužili barem iste kriterije kao i druga brodogradilišta.
  Pogledajte Split i Trogir.Najveću cijenu platit će nažalost primorskogoranska županija,nisu ili ne žele biti svijesni posljedica a to je puno više od ovih 500 radnih mjesta.Volim sve gledat u pozitivnom smislu pa se i dalje nadam da će presudit razum i da će konačno i nas "male" obične radnike ako ništa drugo barem saslušat.Nemamo političkih ambicija,nemamo matrijalnu korist prema tome ako nas neko uvažava kao socijalne partnere može vidjet da nam je isključivo važno sačuvat radna mjesta.Tvornica motora mora sačuvat svoju opstojnost.

 2. Boris Bučanac

  Za godinu dana, pretpostavljam, pitanje brodogradnje bit će rješeno, a RH bit će u EU. Nadam se samo da na lokalitetu Kantrida neće goriti svijeća za još jednu propalu industriju u PG županiji. Sječam se i ne zaboravljam riječi našeg predsjednika V. Dragičevića,na prosvjedu 21.10.2009. ispred 3.maja: "Nećemo dozvoliti da padne i jedan škver! Ako padne jedan, padaju svi!" Podsjetiću,Kraljevice više nema. Pala je tiho. "Kamen u moru izazove male valove. Potres pod morem izazove tsunami…." Možda je Kraljevica bila "kamen". Ako 3.maj bude "potres", neka Vlada RH očekuje "tsunami"!!!

 3. Jure

  Ako je spašavanje brodogradnje gubitak 500-tinjak radnih mjesta MID-u, TIBO-u, UGO i STM i to po receptu kakav je primjenjen u Kraljevici – trećemajci kažu: NE HVALA!

Comments are closed.