Loading...
Vijesti

POSJET PREDSTAVNIKA UNIJE BRITANSKIH SINDIKATA UNITE THE UNION

U Zagrebu se 9. siječnja 2017. održao sastanak predstavnika SMH-IS s predstavnicima unije britanskih sindikata Unite the Union. Iz Unite the Union-a sastanku su prisustvovali: Bernard McAulay, Chris Weldon i Phil Whitehurst.

Povod sastanku s kolegama iz Unite the Union-a su informacije o kršenju prava hrvatskih radnika upućenih na rad na projektima u Ujedinjenom Kraljevstvu te protupravno postupanje određenih poslodavaca iz Hrvatske koji svoje radnike upućuju onamo na rad.

Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu je na snazi sektorski Nacionalni kolektivni ugovor za područje industrije koji određuje da radnici koji dolaze na rad u UK iz drugih zemalja moraju biti plaćeni na isti način kao i britanski radnici te da im moraju biti plaćeni troškovi puta i smještaja za vrijeme rada u UK. Uvjet stranim poslodavcima za prijavljivanje i dobivanje poslova u UK je članstvo u britanskoj Udruzi poslodavaca, a nepoštivanje odredbi Nacionalnog kolektivnog ugovora je svakako jedan od razloga za izbacivanje iz iste, čime bi bilo onemogućeno potpisivanje ugovora za nove poslove. S obzirom na sve navedeno, ne treba napominjati koliko je važno što prije riješiti ovo pitanje, i za hrvatske radnike i za poslodavce.

Sudionici sastanka zaključili su da je međusobna suradnja veliki korak naprijed u rješavanju ovako ozbiljnog pitanja te da će udružiti snage kako bi se što učinkovitije postavili prema problemu eksploatacije radnika, sprečavanju dumpinga plaća i socijalnih prava radnika te zaštite dostojanstva radnika. U tom smjeru je dogovoreno i sklapanje Sporazuma o suradnji između Unite the Union-a i SMH-IS.

OSTALE NOVOSTI