Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Potpisan novi Kolektivni ugovor u Metis d.d., povećana osnovica za izračun plaće

Predstavnici Metis d.d. i Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijskog sindikata potpisali su novi Kolektivni ugovor, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine i vrijedi slijedeće četiri godine. Potpisivanje je organizirano u sjedištu Metisa u Kukuljanovu.

Kolektivni ugovor u ime društva Metis d.d. potpisala je Marija Stanić, predsjednica Uprave, a za Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat sindikalna povjerenica, Jasminka Kevrić i Damir Bačinović, regionalni povjerenik. Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata.

„Metis je doista uspješan primjer suradnje tvrtke u privatnom vlasništvu sa sindikatom. Sindikat metalaca Hrvatske naš je socijalni partner više od dvadeset godina, a socijalna suradnja Metisa i sindikata uvijek je bila prožeta visokom razinom međusobnog uvažavanja.“ u prigodi potpisivanja izjavila je Marija Stanić.

S obzirom da je važeći Kolektivni ugovor za radnike Metis d.d. potpisan davne 1998. godine, bilo je potrebno njegove odredbe prilagoditi važećoj regulativi, a ovim novim Kolektivnim ugovorom prava i obveze i poslodavca i radnika prilagođeni su novim društveno-ekonomskim uvjetima. Uz zajamčena materijalna prava radnika, novim Kolektivnim ugovorom povećana je osnovica za izračun mjesečne osnovne plaće, koja će se primjenjivati na utvrđene grupe složenosti posla, sukladno novom sustavu koeficijenata složenosti i radnih zadataka.

„Pregovori nisu dugo trajali, imajući na umu izvanrednu situaciju izazvanu koronavirusom koja je izravno utjecala na vremensko trajanje pregovora. Inicijativu za pregovaranje Metis je uputio Sindikatu u lipnju ove godine, a već na prvom, ujedno i jedinom sastanku pregovaračkih timova održanom u rujnu usuglasili smo konačni sadržaj novog Kolektivnog ugovora, budući da smo sve informacije prethodno razmjenjivali mailom. Kad postoji dobra volja, kao u našem slučaju, sve se može brzo i učinkovito riješiti, na zadovoljstvo svih.“, izjavila je Jasminka Kevrić, sindikalna povjerenica u Metisu.

izvor: fiuman.hr

OSTALE NOVOSTI