Loading...
Rotirajući postoviVijesti

Predsjednik SMH-IS sa suradnicima kod ministra Miranda Mrsića

OLYMPUS DIGITAL CAMERADana 06.03.2013. godine ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dr sci sa suradnicima primio je na razgovor predsjednika SMH-IS Vedrana Dragičevića sa pomoćnicima predsjednika. Tema su bile moguće izmjene Zakona o radu, a u kontekstu  predizbornog letka kojeg je ovaj Sindikat uputio prije parlamentarnih izbora svim političkim strankama. Ministar je decidirano izjavio kako će se Zakon o radu  mijenjati kako bi zaštitio radnika kao slabiju stranu u odnosu na kapital. Pri tome je naglasio da rasprave još traju ali da će se moguće ključne izmjene odnositi na drugačiji način reguliranja otpremnina, a pravilnicima o radu se neće moći određivati plaće već kolektivnim ugovorima. Izmjenama ZOR-a stvarati će se uvjeti i za uvođenje sustava cjeloživotnog učenja. No u svakom slučaju rasprave na bipartitnoj razini traju, a zatim će se uključiti i nadležno Ministarstvo, odnosno Vlada RH.

Neizbježna tema je bila i mirovinski sustav. Uvođenje 67 godina života neće se uvesti kao kriterij za ostvarivanje pune mirovine sukladno zahtjevima MMF-a već od 2013. godine, već je to potrebno vidjeti kako je regulirano u drugim državama EU, pa se razmišlja o 2020. Pa čak i 2030. godini.  Razmišljanja idu i u smjeru određivanja godina u odnosu na poslove koje radnik radi tijekom radnog vijeka, pa bi radnik na određenim poslovima znao da će sa manje godina starosti ostvariti pravo na određeni iznos mirovine, ako radi na težim poslovima te ako se u međuvremenu ne prekvalificira za druge poslove za koje će biti određen drugačiji uvjet godina starosti.

Kako je danas budući vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak objavio pismo radnicima najprije na Facebook-u a zatim su to prenijeli i mediji  u kojem navodi čitav niz optužbi na račun sindikata, predsjednik je zamolio ministra da to pismo u svakom slučaju s dužnom pažnjom pročita, te najavio tužbu u slučaju da se prethodno inicirani od strane SMH-IS socijalni dijalog ne ostvari u kratkom roku.

OSTALE NOVOSTI